- Temele de discuţie au vizat cele mai recente sondaje de opinie în care Alianţa pentru Unirea Românilor înregistrează creşteri semnificative, în contextul în care mai multe acţiuni ale liderilor partidului (comunicatul privind studierea Istoriei Holocaustului, prezenţa la incidentele din 21 decembrie de la Senat) au provocat controverse în spaţiul public.
- Invitaţi în platou, pe toată durata emisiunii, au fost domnii Cristian Pîrvulescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice de la SNSPA şi Cristian Preda, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice de la Universitatea Bucureşti. Cei doi invitaţi, profesori la universităţi cu bună reputaţie şi analişti politici cu notorietate, au fost aleşi tocmai datorită preocupării pentru menţinerea echilibrului dezbaterii.
- Pe lângă invitaţii din studio, au fost invitaţi să intervină în direct, prin Skype, domnii Claudiu Târziu, senator şi co-preşedinte AUR şi domnul Alexandru Muraru, deputat PNL şi autor al solicitării de scoatere a formațiunii AUR în afara legii. Domnul Claudiu Târziu a ales să ia parte la dezbaterea în direct prin telefon. Liderul AUR a răspuns la întrebările privind sondajele de opinie şi a avut posibilitatea să explice poziţia partidului în legătură cu istoria Holocaustului şi incidentele de la Parlament şi să răspundă unor observaţii făcute de cei doi invitaţi din platou despre evoluţia AUR.
- Într-o intervenţie separată, domnul Alexandru Muraru a fost întrebat despre modalitatea juridică prin care un partid poate fi scos în afara legii, acuzaţiile concrete de încălcare a Constituţiei de către AUR, precum şi potenţialele riscuri pe care un asemenea demers le-ar avea la adresa democraţiei şi scenei politice. Pentru că atât domnul Alexandru Muraru, cât şi cei doi invitaţi au formulat acuzaţii şi observaţii critice la adresa acţiunilor AUR, domnul Claudiu Târziu a fost invitat să intervină din nou în direct, pentru a-şi prezenta punctul de vedere. Iniţial a refuzat, însă a revenit ulterior, în ultimele 10 minute din spaţiul de emisie. În această intervenţie a formulat la rândul său mai multe acuzaţii la adresa domnului Alexandru Muraru (care nu mai era în direct) şi s-a angajat într-un schimb de replici cu domnul Cristian Preda, care a durat aproximativ 7 minute. Pentru a respecta echilibrul discuţiei şi pentru a-i da posibilitatea domnului Târziu să îşi prezinte opiniile, desfăşurătorul emisiunii, care includea şi o intervenţie a corespondentei TVR în Franţa, Mihaela Antoche, anunţată de câteva ori pe parcursul discuţiei, a fost modificat. Relatarea sa a fost redusă la mai puţin de un minut, pentru ca discuţia privind AUR să fie echilibrată şi echitabilă pentru toate părţile.
Având în vedere precizările menţionate, considerăm că Televiziunea Publică a respectat rigorile deontologice, non-partizanatul şi echilibrul de opinii, legislaţia sub care funcţionează şi normele CNA:
- subiectul emisiunii este unul legitim şi justificat jurnalistic, bazat pe evenimente la zi şi tratat, de altfel, de mai multe televiziuni, site-uri şi ziare;
- reprezentantului AUR i s-au oferit aceleaşi condiţii de participare ca şi celuilalt politician prezent în emisiune;
- timpii de emisie arată că domnul Alexandru Muraru a fost în direct 12 minute, iar domnul Claudiu Târziu, 14 minute. În plus, reprezentantul AUR a avut posibilitatea să intervină şi a doua oară pentru a răspunde acuzaţiilor care i s-au adus, într-un demers clasic de imparţialitate jurnalistică;
- moderatoarea TVR nu a formulat nicio acuzaţie la adresa vreunui invitat sau partid şi a intervenit cu precizări şi clarificări atunci când afirmaţiile invitaţilor erau ambigue.
Acuzaţiile AUR sunt complet nejustificate şi pot fi interpretate ca un demers de intimidare a jurnaliştilor Televiziunii Publice.
„Tema zilei” se difuzează la TVR 1, de marţi până vineri, de la ora 21.00.
Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol