loader
Foto

Prăjitură însiropată cu portocală și șofran

RECOMANDARI

Un desert care te poate duce cu gândul la vară, la însorita Grecie, dar și la iarnă, la mirosul de portocale. Dulce, dar nu exagerat, parfumată ca o livadă de pe malul Mării Egee, fin caramelizată și crocantă pe la margini. O prăjitură ca un vis aromat și ușor de preparat.

 

INGREDIENTE

  • 100 g migdale măcinate (făină de migdale)
  • 50 g mălai
  • 175 g zahăr tos
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 2 portocale mari, bine spălate
  • 4 ouă măricele
  • 200 ml ulei de măsline
  • 1 vârf de cuțit generos de fire de șofran
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 85 g zahăr pudră

Opțional, pentru servire: iaurt grecesc și felii proaspete de portocală

MOD DE PREPARARE

  1. Se încălzește cuptorul la 180C (căldură circulantă).
  2. Se unge cu ulei o formă rotundă de 20 cm, apoi se tapetează baza cu hârtie de copt.
  3. Migdalele măcinate se pun într-o tigaie și se prăjesc la foc mic spre mediu, amestecând frecvent, până când se rumenesc uniform.
  4. Se lasă migdalele la răcit, apoi se amestecă cu mălaiul, zahărul pudră și praful de copt.
  5. Se rade fin coaja de la o portocală, care urmează să fie amestecată cu ouăle și uleiul. Se bat bine cu telul sau cu o lingură de lemn, apoi se încorporează cu ingredientele uscate.
  6. Se toarnă amestecul în forma pregătită și se coace timp de 30-40 de minute, până când prăjitura crește și se întărește la atingere.
  7. În timp ce prăjitura se coace, se curăță coaja de la cealaltă portocală și se taie în fâșii foarte subțiri.
  8. Fâșiile de portocală împreună cu sucul de la ambele portocale, cele 2 linguri de suc de lămâie, șofranul și zahărul pudră se pun pe foc într-o crăticioară. Aduți siropul la punctul de fierbere, apoi lasăți-l să fiarbă ușor, cam 5 minute.
  9. Când prăjitura e gata, se lasă să se răcească puțin în formă, apoi o se răstoarnă pe o farfurie sau un platou.
  10. Cât timp este călduță, prăjitura se înțeapă pe toată suprafața cu o scobitoare, apoi toarnă uniform siropul peste ea.
  11. Poate fi servită simplă sau cu iaurt și felii de portocală. Se poate ține la frigider, într-un recipient etanș, timp de 3-4 zile.

Sursă: smarandavornicu.ro

Logo

 

În această ediție vă invităm să privim împreună lumea animalelor cu mai multă atenție, cu mai multă responsabilitate și cu inima deschisă. ...

Umbrele NeLibertății, o dezbatere „Omul și Timpul”, la TVR Cultural

„Revoluția din decembrie 1989 a devenit un paradox fără comparație: prima revoluție urmată de plecarea învingătorilor, nu a învinșilor. 1989 ...

Revitalizarea zonelor rurale din România reprezintă o provocare complexă a cărei soluționare depinde, în mare măsură, de succesul ...

Ștefan de Faÿ, un ambasador al demnității românești: „Excelența înseamnă respect egal pentru toată lumea!”

Duminică, 14 decembrie, ora 15:30, la TVR Cultural, „Portret de Excelență” îl are ca invitat pe Ștefan de Faÿ, Consul General Onorific al ...

„Cum ne omorâm femeile” – un documentar tulburător la „Dosar România”

FEMICID. Cum ajunge un bărbat să devină ucigaș și ce semne de avertizare a ratat societatea? Realizatoarea TVR Alina Amza trage un semnal de ...

Peste 500 de procurori și judecători, mesaj de susținere pentru magistrații care au făcut dezvăluiri

Dezvăluirile din documentarul de investigație „Justiție Capturată” realizat de Recorder continuă să cutremure sistemul judiciar, generând o ...

Europa League: FCSB – Feyenoord 4-3

Campioana României, FCSB, a reușit o performanță de senzație miercuri seară, în fața puternicei formații olandeze Feyenoord, obținând un succes ...

De vorbă cu Cătălin Ștefănescu, despre curiozitate, dialogul tihnit și arta de a asculta

Într-o lume grăbită, în care conversațiile se consumă în viteză, Cătălin Ștefănescu rămâne un apărător al dialogului aşezat, construit cu ...

Sărbătorile de iarnă în Țara Moților / VIDEO

Colindele moțești, obiceiul Junilor, Jocul Cânepii, conacul, umblatul cu crucea de Bobotează sunt câteva din obiceiurile despre care vorbește ...

Istoricul IONEL CÂNDEA, în

Duminică, 14 decembrie 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu istoricul şi arheologul IONEL ...

Celebrări, amintiri şi emoții muzicale la TVR 2!

Sezonul 15 al emisiunii cu "Drag de România mea!" continuă sâmbătă, ora 20:00 şi duminică, ora 15:00 cu o gală dedicată celebrării muzicii şi ...

Joi, 11 decembrie, de la ora 21:05,  urmărim  o nouă ediție "Forța ideilor" la TVR 2.

Gorj – glasul eroilor, gustul artei. Duminică, la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără, Cristina Şoloc şi echipa „Exclusiv în România” află cum o mână de localnici a ţinut piept armatei germane, vizitează Cula Cartianu ...

Peștera cu Oase: Un puzzle de 40.000 de ani și războiul surd dintre știință și birocrație | VIDEO

Joi, 11.12.2025 de la ora 23:00, într-un nou episod "Istorii Ascunse" aflăm alte detalii ale poveștii proiectului de la Peștera cu Oase.

Regimentul 89 Infanterie, din care a făcut parte militarul decorat de Nicușor Dan, a participat la Pogromul de la Iași

Decorarea veteranului Ion Vasile Banu, din Regimentul 89 Infanterie, de către președintele României a stârnit un val de indignare în spațiul ...