Prune și nuci, daruri ale toamnei, dau gust unui desert apetisant cu care vă puteți răsfăța oricând, bucurându-vă de o aromă și o textură deosebite!
Ingrediente:
- 185g unt de masă - 65% grăsime
- 220g zahăr tos
- 4 ouă
- 1/2 linguriţă esenţă de vanilie
- 1 linguriţă praf de copt
- 240 g miez de nucă măcinat fin
- 90g făină albă
- coaja rasă de la o lămâie
- 10 – 12 prune frumoase, coapte, tăiate în jumătate, cu sâmburele îndepărtat
Pentru glazură şi topping:
- 1 – 2 linguri suc de lămâie
- 1/2 ceaşcă zahăr pudră
- 1/4 ceaşcă miez de nucă, tocat, pentru topping
Pentru servit (opțional): iaurt cremos, zahăr pudră
Mod de preparare:
- Preîncălziți cuptorul la 175 grade Celsius! Ungeți şi tapetați cu hârtie o formă rotundă, cu arc, cu diametrul de 23 cm!
- Puneți într-un castron untul la temperatura camerei şi zahărul! Amestecați sau mixați până când obţineți o textură uşoară şi aerată! Adăugați ouăle, pe rând, amestecând după fiecare, până când este încorporat complet! Acum continuați să amestecați, adăugând pe rând nuca măcinată, făina, praful de copt, esenţa de vanilie şi coajă de lămâie!
- Atunci când compoziţia este omogenă, turnați-o în forma pregătită şi neteziți-i suprafaţa. Aşezați frumos jumătăţile de prună, cu secţiunea în sus, apăsându-le uşor în aluat!
- Dați prăjitura la copt pentru 50 minute sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată!
- Scoateți din cuptor şi lăsați să se răcorească în formă!
- Pregătiți glazura din sucul de lămâie şi zahărul pudră! Folosiți atâta suc de lămâie cât este necesar pentru o glazură suficient de groasă, dar care curge frumos! Decorați suprafaţa prăjiturii cu această glazură, presărați miezul de nucă tocat!
- Serviți fiecare felie de prăjitură cu o lingură zdravănă de iaurt cremos!
***
Poftă bună și toamnă bogată!
***
Sursă și credit foto: smarandavornicu.ro