loader
Foto

Poveştile jocurilor cu măşti, duminică, la Drumul lui Leşe

Pe 10 ianuarie, Grigore Leşe şi invitaţii săi ne-au purtat într-o călătorie fascinantă în universul jocurilor cu măşti. De la ora 18:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Timpul moare și învie. E întruchipat în măști ale animalelor totem, turca, cerbul, ursul, în măști ale bătrânilor strămoși. E invocat în forme străvechi de colindat. Legea-i lege, se spunea mai demult. Și mai era legământul. Cântările se cântau ca să nu se uite, colindele se scandau din casă în casă pentru a activa forța magică a cuvântului. Mai târziu, au apărut cântecele de stea și cele creștine, create de preoți și călugări. Acestea au prins și au fost preluate de oamenii satelor, dar s-au îndepărtat de ritualul dramatic al colindei cu măști.

Jocurile cu măști sunt de vindecare, au caracter războinic, sunt adevărate sculpturi în mișcare. Ele organizează lumea. Sunt adevărate cosmogonii care reprezintă timpul, Anul Ceresc. Energiile risipite prin lume sunt captate în mască și sunt împiedicate să se rătăcească. Țin în ele duhul.

„În toată graba zilnică, omul uită de mersul lumii și de viața lui. De câte ori ne întoarcem la muzicile țărănești, refacem legătura cu moșii și strămoșii. Este o luptă împotriva unei lumi întoarse pe dos. Din Botoșani, au venit oameni care vor aduce în lumea noastră dezorganizată, puterea rostului. Prin joc și muzică, ei limitează un spațiu, îl sacralizează și asigură veșnica reîntregire”, spune Grigore Leşe.

În platoul emisiuniivor veni antropologul Cristian Istrătescu, creatorul de modă Dorin Negrăuşi fostul primar al Botoşaniului, Florin Egner.

Despre emisiune

„Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuală, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

Logo

 
Andrei Ionescu: “Se pare că, în faţa lui Dumnezeu unica bogăţie pe care o poţi trece dincolo sunt faptele noastre bune!”

Andrei Ionescu, soţul regretatei actriţe Ileana Stana-Ionescu, s-a alăturat campaniei umanitare TVR “Împreună facem bine!”. În vârstă de 97 de ...

Muzeul Apei

Muzeul Apei "Leonida Truță" din Cluj-Napoca

publicat: Joi, 26 Septembrie 2024

”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai  mulți. Drept aceea, ...

Regizorul Silviu Purcărete, omagiat la Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova

În cadrul „Săptămânii Purcărete”, iubitorii de cultură se pot delecta cu cinci dintre spectacolele apreciate ale marelui regizor, precum și cu ...