Un nou episod „ Poveşti de iubire în infern” la „Memorialul durerii”, realizat de Lucia Hossu Longin: cuplul Maria şi Constantin Cenuşă – de vizionat pe 15 iulie, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+.
Tinereţea unei femei, ţărancă din Putna, s-a petrecut în vremuri dramatice: războiul, asediul Armatei Roşii, sate întregi în pribegie, nesupunere în faţa ocupanţilor şi în faţa barbariei acestei invazii. Ea însăşi a fost arestată şi anchetată de opt ori. Cuibul Mărioarei Cenuşă a fost gol ani de-a rândul. Când i s-a întors bărbatul din închisori şi ea, după zece ani de temniţă, nu s-a putut bucura de fericirea de a fi împreună. „Amarul” ei a durat o viaţă de om. Povestea cuplului Maria şi Constantin Cenuşă o aflăm în noul episod Poveşti de iubire în infern, la Memorialul durerii, de sâmbătă, 15 iulie. De la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+.
În 1946, Maria Cenuşă este arestată de autorităţi. Însărcinată în luna a patra, ea ieşise din ascunzătoarea ei din munţi, unde, împreună cu soţul ei, stătuse mai bine de patru luni. Ajunsă la Rădăuţi, este anchetată şi torturată pentru a dezvălui unde se ascunde soţul ei.
„Până la 7 luni m-au tot bătut. După şapte luni de sarcină nu m-au mai bătut, dar îşi băteau joc tare: mă puneau să rag ca vaca, să latru ca câinele, să cânt ca cocoşul, să zbier ca oaia, să nechez ca caii, să ocăiesc ca broasca”, scria Maria în jurnalul ei personal.
„Începutu amarului. Epopeea lui CONSTANTIN CENUŞĂ şi a soţiei sale MĂRIOARA (scrisă de cea din urmă)” este una dintre cele mai dureroase mărturii din timpul primilor ani ai rezistenţei anticomuniste. Mărioara pictează acolo o lume în transformare, unde tradiţiile străvechi ale satelor româneşti se împletesc cu lumea nouă.
La o lună după ce-a născut un băiat de cinci kilograme, ea este din nou anchetată şi torturată de agenţi. Este eliberată din temniţă abia în octombrie 1946, ca patru luni mai târziu să ajunsă din nou după gratii. De-a lungul următorilor ani, ea va traversa iadul închisorilor româneşti.
Memorialul Durerii a deschis un nou sezon cu o serie care merge, ca şi celelalte, la sufletul telespectatorilor. „Poveşti de iubire în infern“ aduce, pe lângă nesfârşitele episoade de suferinţă şi de rezistenţă, câteva evocări ale atâtor Juliete şi Romeo care au sângerat pentru dragostea lor, curmată brutal încă de la începuturi.
Despre Memorialul Durerii
„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti. Astfel îşi prezintă realizatoarea TVR Lucia Hossu Longin seria Memorialul durerii, care poate fi urmărită la TVR 1 şi online, pe TVR+, în fiecare sâmbătă, la ora 16.00.
Realizator Lucia Hossu Longin