loader
Foto

Galerie foto

O noua ediție la „Povestea vinde”: „Metropolitanul” din Băița | VIDEO

Povestea de miercuri, 12 octombrie, de la ora 22.00, a fost despre Florica Zaharia, din neamul Triponeștilor din Hărțăgani, comuna Băița și muzeul ei din Apuseni.

 

Ar fi putut alege orice loc din lumea largă în care să trăiască și să aducă la viață textile vechi și să le redea deminitatea de altă dată. Ar fi putut să le traducă muritorilor de rând din alte țări povestea firului de cânepă, de in, de ananas, de lână sau cine știe ce altă plantă din care cineva, cândva a țesut haine încărcate de înțelesuri ascunse.

(w882)

Ar fi putut să deschidă bucăți de univers textil în orice colț de lume… pe unde au purtat-o pașii. Ar fi putut să trăiască în America, în Africa sau în Asia și chiar în Australia.

Dar ea s-a întors în satul ei. Unul mic… din Apuseni, aducând în bagaje de gând și în picături de amintiri trăite, darurile lumii pe care le-a cules în peste 30 de ani cât a stat departe de locul în care s-a născut. Și a readus la viață povestea firului de cânepă, de lână sau de cine știe ce planta întâlnită. Firul tors, țesut, cusut și transformat în realitate nebănuită.

(w882)

A tras după ea lumea întreagă așternând-o la poalele Munților Metaliferi din județul Hunedoara.

Aici Florica Zaharia a înființat împreună cu soțul și cu fiica lor Muzeul Textilelor, o replica…la scară mai mica a Muzeului Metropolitan de Artă din New York. În renumitul The MET din New York, românca Florica (nume cam greu de pronunțat în limba engleză!!!) a lucrat aproape 30 de ani, începând ca restaurator și devenind apoi șeful Departamentului pentru Conservarea Textilelor.

(w882)

Reportajele marca „Povestea vinde”, difuzate în fiecare miercuri, de la ora 22:00, pun în prim-plan locuri, oameni şi întâmplări extraordinare şi lansează o invitaţie pe cât de directă, pe atât de profundă: să redescoperim viaţa şi poveştile ei.

***

Realizator Aura Dobre

(w882)

(w882)

 

Logo

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...