În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces. Le propunem telespectatorilor sã îi cunoascã în aceste trei noi episoade filmate pe Coasta de Vest a SUA pe cercetătorii din cele mai renumite laboratoare ale lumii. Vom afla care este mobilul intelectual al acestor oameni excepţionali, care este frontiera pe care încearcã sã o depãşeascã, cum se vede viitorul din aceste avanposturi ale ştiinţei. Vom afla care este contribuţia şcolii româneşti la formarea lor, în ce constã competitivitatea în cercetare, care sunt avantajele oferite de mediul academic american, cum vãd România şi cum îşi planifică viitorul.
Nu în ultimul rând, încercãm sã creionãm o hartã a competenţelor româneşti din Statele Unite.
Această este a doua serie, prima fiind filmată în 2013 în New York, Boston și San Francisco.
Episodul 7: Ioana Cozmuţă şi Sevda Memet
Ioana Cozmuță este fondatoare și CEO la G-SPACE Inc, expert mondial în materiale, microgravitație și spațiu, ex-NASA (15 ani). G-Space Inc este un startup din Silicon Valley dedicat revoluționării științei noilor materiale în secolul 21. Viziunea pe termen lung a G-Space este de a muta producția poluantă de pe suprafața Pământului pe orbitele Pământului prin unități de producție special concepute.
Sevda Memet este asociat la Lazard, firmă de investiții în sănătate. La Stanford a urmat un MBA la Graduate School of Business și un Master în Politici Publice. A absolvit Summa Cum Laude Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța și vrea să înființeze primul sistem oncologic din România care se va axa pe medicină integrată și testări genetice avansate.
***
Revedeți această ediție duminică, 13 octombrie, de la ora 14.30, TVR Internațional.
Realizator şi producător: Marian Voicu
Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.
Sursa foto: Arhiva emisiunii „Prezențe românești”/ Marian Voicu