loader
Foto

Povestea românilor excepţionali din laboratoarele americane (II)

RECOMANDARI

În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces. Le propunem telespectatorilor sã îi cunoascã în aceste trei noi episoade filmate pe Coasta de Vest a SUA pe cercetătorii din cele mai renumite laboratoare ale lumii.

 

Vom afla care este mobilul intelectual al acestor oameni excepţionali, care este frontiera pe care încearcã sã o depãşeascã, cum se vede viitorul din aceste avanposturi ale ştiinţei. Vom afla care este contribuţia şcolii româneşti la formarea lor, în ce constã competitivitatea în cercetare, care sunt avantajele oferite de mediul academic american, cum vãd România şi cum îşi planifică viitorul.

Nu în ultimul rând, încercãm sã creionãm o hartã a competenţelor româneşti din Statele Unite. Această este a doua serie, prima fiind filmată în 2013 în New York, Boston și San Francisco. I-am reîntâlnit pe Eric Pop și Dan Iancu, profesori la Universitatea Stanford, după 10 ani.

Eric Pop este profesor de Inginerie Electrică (EE) și Știința și Ingineria Materialelor la Universitatea Stanford. Specializarea sa se află la intersecția dintre nanoelectronică și conversia energiei la scară nanometrică.

(w882)

Majoritatea proiectelor includ atât componente fundamentale cât și aplicate, experimentale și computaționale.

Dan Iancu este lector la Universitatea Stanford, unde preda Operațiuni, Informații și Tehnologie. Este specializat în IA și optimizare bazată pe date, cu aplicații în managementul lanțului de aprovizionare, FinTech și asistență medicală, fiind interesat în dezvoltarea de noi instrumente pentru luarea deciziilor (învățare automată/AI) și aplicarea acestora pentru impactul social și de mediu.

(w882)

Realizator şi producător: Marian Voicu

(w882)

***

Vineri. 4 octombrie, de la ora 19.30, TVR Internațional redifuzează episodul 6 al emisiunii „Prezențe românești”, serie de documentare dedicate românilor remarcabili, care lucrează în cercetare în cele mai renumite laboratoare ale lumii.

 
TVR INFO difuzează „CIRCOM regional workshop. Din nou la Iaşi după 30 de ani”

Teleradio Moldova va redeveni membru al CIRCOM Regional, decizie discutată în şedinţa Comitetului Executiv al CIRCOM, organizată de TVR şi ...

CNA a emis 15 ordine de eliminare a conținutului ilegal de pe marile platforme

Impactul acestor ordine de eliminare se ridică la 25.012.073 de vizualizări ale materialelor audiovizuale eliminate de pe platformele online ...

De peste 35 de ani veghează, de la Paris, asupra moştenirii brâncuşiene. Istoricul de artă Doina Lemny, invitata Loredanei Negrilă, la TVR INFO

O femeie remarcabilă plecată din Iași a cărei modestie se îmbină cu măreția. E istoric de artă, fost curator-şef la Atelierul Brâncuşi din cadrul ...