loader
Foto

Povestea românilor excepţionali din laboratoarele americane (II)

În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces. Le propunem telespectatorilor sã îi cunoascã în aceste trei noi episoade filmate pe Coasta de Vest a SUA pe cercetătorii din cele mai renumite laboratoare ale lumii.

 

Vom afla care este mobilul intelectual al acestor oameni excepţionali, care este frontiera pe care încearcã sã o depãşeascã, cum se vede viitorul din aceste avanposturi ale ştiinţei. Vom afla care este contribuţia şcolii româneşti la formarea lor, în ce constã competitivitatea în cercetare, care sunt avantajele oferite de mediul academic american, cum vãd România şi cum îşi planifică viitorul.

Nu în ultimul rând, încercãm sã creionãm o hartã a competenţelor româneşti din Statele Unite. Această este a doua serie, prima fiind filmată în 2013 în New York, Boston și San Francisco. I-am reîntâlnit pe Eric Pop și Dan Iancu, profesori la Universitatea Stanford, după 10 ani.

Eric Pop este profesor de Inginerie Electrică (EE) și Știința și Ingineria Materialelor la Universitatea Stanford. Specializarea sa se află la intersecția dintre nanoelectronică și conversia energiei la scară nanometrică.

(w882)

Majoritatea proiectelor includ atât componente fundamentale cât și aplicate, experimentale și computaționale.

Dan Iancu este lector la Universitatea Stanford, unde preda Operațiuni, Informații și Tehnologie. Este specializat în IA și optimizare bazată pe date, cu aplicații în managementul lanțului de aprovizionare, FinTech și asistență medicală, fiind interesat în dezvoltarea de noi instrumente pentru luarea deciziilor (învățare automată/AI) și aplicarea acestora pentru impactul social și de mediu.

(w882)

Realizator şi producător: Marian Voicu

(w882)

***

Vineri. 4 octombrie, de la ora 19.30, TVR Internațional redifuzează episodul 6 al emisiunii „Prezențe românești”, serie de documentare dedicate românilor remarcabili, care lucrează în cercetare în cele mai renumite laboratoare ale lumii.

Logo

 
Ceremonia organizată de Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în 9 octombrie, în București

Miercuri, 9 octombrie, de la ora 10.00, la Memorialul Victimelor Holocaustului din București, este organizată ceremonia anuală de comemorare a ...

Blestemul de-a lungul secolelor, evoluţia farmaciei în Transilvania şi Banat, cinecluburile din vestul României. Din 10 octombrie, sezon nou „Istorii ascunse”, la TVR 1

Poveşti captivante ne aduce din nou Cristina Băican în noul sezon „Istorii ascunse”, la TVR 1.  Mergem pe firul istoriei și descoperim lucruri ...

Generațiile X, Y, Z: limbaj și viață în social media

Generațiile X, Y, Z: limbaj și viață în social media

publicat: Marţi, 08 Octombrie 2024

Etichetele purtate de fiecare generație născută după anii ‘60 ne diferențiază în mod evident, însă lumea în care comunicăm și muncim împreună ne ...