loader
Foto

Povestea emoţionantă a unui învingător, în noua producţie TVR1 Frontul de acasă

Valentin Popa, din Forțele Speciale ale Armatei, și-a spus povestea de viață, în premieră, miercuri seară, la ora 22.30, la TVR 1, în emisiunea „Frontul de acasă”. Un reportaj cu multă adrenalină și emoție, realizat de Alina Grigore. | VIDEO

 

Trei misiuni în Afganistan, cu Forțele Speciale ale armatei, în cele mai periculoase și izolate zone, la confruntarea directă cu diferite celule teroriste. Multe situații de viață și de moarte rămân învăluite în mister. Ce a pus capăt unei cariere militare pline de provocări? Miercuri seară, de la ora 22.30, în noua emisiune de reportaj a TVR 1 „Frontul de acasă”, jurnalista Alina Grigore ne-a făcut cunoştinţă cu tânărul care, la 30 de ani, lua viaţa de la capăt.

(w882) foto1

Valentin Popa este, la 33 de ani, maistru militar în cadrul Forțelor pentru Operații Speciale. Vorbeşte acum pentru prima oară în faţa camerelor de luat vederi despre momentul care, cu aproape trei ani în urmă, i-a schimbat complet cursul vieţii. „Doctorii au așteptat 4-5 zile, nu îmi dădeau nicio șansă, dacă o să mai trăiesc!”, spune Valentin cu simplitate despre trauma întregii sale existenţe.

Până atunci, Valentin avea totul: o carieră strălucită, urma să își întemeieze o familie, se mutase din Târgu Mureș la Constanța, împreună cu logodnica sa și se pregătea să plece în cea de-a patra misiune externă, de data aceasta pe mare. Dar un teribil accident în timpul unui antrenament, o coborâre în rapel pe o navă, exercițiu pe care îl făcuse de nenumărate ori până atunci, o clipă nefericită și o prăbușire în cap au condus la un traumatism medular ce l-a lăsat paralizat de la piept în jos.

(w882) foto2 antr

După jumătate de an de spitalizare și alți doi ani de recuperare medicală intensivă, Valentin a reușit să împingă scaunul rulant și să înoate. „Îmi trebuie o armată de oameni să intru în apă și să aibă grijă de mine. Dar important e să nu stăm, să nu treacă timpul degeaba!”, afirmă optimist tânărul.

(w882) foto3

La începutul anului, Valentin înota cu o vestă care îl ajuta să stea la suprafață. A continuat să meargă la bazin de trei ori pe săptămână, iar acum nu mai are nevoie de alte echipamente.

(w882) foto4 acum

(w882) Valentin s

Valentin își dorește să facă transplant cu celule stem, dar încă nu a decis momentul. Spune că orice victorie, cât de mică, care îl poate ajuta să fie mai puțin dependent de cei din jur, reprezintă un pas uriaș pentru el. Cel mai probabil, fondurile vor fi strânse printr-o campanie umanitară, deoarece autoritățile militare medicale nu au avizat procedura. I-au răspuns că nu e demonstrat științific că un astfel de transplant este eficient în cazul traumatismelor medulare. În consecință, MApN nu va suporta costurile. Fost operator în Forțele Speciale, un luptător care a scăpat lumea de cel puțin câțiva teroriști, este acum pe cont propriu.

(w882) foto5 A mi

(w882) foto5 B Va

(w882) Afganistan

Valentin a reușit să stea din nou în picioare și să meargă, preț de câteva minute, cu ajutorul unui exoschelet. Pe baza datelor primite de la senzori, dispozitivul medical generează o secvență de pași care imită mersul natural. Iar lupta lui pentru o independență cât mai mare nu se va opri aici. Cea mai mare putere i-o dă familia. Îngerul său păzitor este Mari, cea care îi este alături, la bine și la greu, de 13 ani.

(w882) foto 6 Val

(w882) foto 7Vale

Militarul a rămas în armată, pentru că legea permite. A intrat în echipa militarilor răniți care practică sport și dă un exemplu altor oameni. Valentin Popa continuă să își reprezinte țara, iar anul viitor va participa la Jocurile Invictus.

(w882) IMG_2040

Despre emisiunea „Frontul de acasă”

Armata română s-a retras anul acesta din Afganistan, după 19 ani de misiuni împotriva terorismului. A fost cel mai lung război purtat vreodată de militarii români, venit după șase ani de operațiuni în Irak și alte misiuni în Balcani sau Angola.

Alina Grigore aduce în prim-plan uimitoare povești de viață și de front ale unor oameni excepționali, nu doar pe câmpul de luptă, ci și în viața de zi cu zi. Aflați cine sunt militarii care au luptat pentru pace și care sunt urmările războaielor. Cu ce traume au rămas și câte familii au rezistat. Cum au primit vestea unor diagnostice teribile, au acoperit cu iertarea urmele exploziilor, au învins leucemia, au trecut prin sindrom post-traumatic, și-au continuat drumul cu proteze în locul picioarelor ori într-un scaun rulant. Încercările vieții i-au făcut, însă, oameni mai buni. Aflați cine sunt sanitarii, adeseori anonimi, care și-au salvat camarazii de la moarte, dar și cine veghează din adîncuri. Ce văd ochii noștri din cer prin piloții care apără spațiul aerian al României, implicit granița de est a NATO, într-un context regional cu mari provocări de securitate. Sau în ce misiuni cu grad maxim de risc au fost recent luptători din Forțele Speciale ale armatei - filmați în premieră - și cum e viața lor pe timp de pace.

Mărturiile exclusive ale unor oameni greu încercați sunt completate cu momente semnificative din istorie, analize de actualitate, expertiza unor medici specializați în diferite tipuri de traume și psihoterapeuți. Emisiunea deschide o fereastră către zone profunde și situații despre care se vorbește public foarte puțin sau deloc.

„Frontul de acasă” se vede şi la TVR Internaţional, joia, de la ora 13.00, iar la TVR Moldova, vineri, de la 11.30.

Realizator și producător: Alina Grigore

(w882) Alina Grig

Logo

 
Țăst Show – Storceag de cegă și tocăniță de mistreț, la Runcu | VIDEO

Emisiunea "Țăst Show" de la TVR Craiova ne oferă o incursiune delicioasă în gastronomia tradițională românească, cu un episod dedicat ...

Ziua Națională a Vinului: O sărbătoare a tradiției și calității | VIDEO

„Vinul nostru uimitor de bun” este sloganul sub care se va desfășura, în acest an, Ziua Națională a Vinului din Republica Moldova, un eveniment ...

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

1944, anul de răscruce din istoria Iașului | VIDEO

publicat: Duminică, 22 Septembrie 2024

Anul 1944 reprezintă un moment crucial în evoluția orașului Iași, un an marcat de devastarea și transformările profunde cauzate de conflagrația ...