„Poveste despre tatăl meu”, un teleplay în premieră la Televiziunea Română

TVR.RO | actualizat: Luni, 10 Octombrie 2016
În această săptămână, urmăriţi pe canalele TVR „Poveste despre tatăl meu”, de Radu F. Alexandru, în regia lui Gelu Colceag.

În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc Teatrul Naţional de Televiziune, Casa de producție TVR vă invită să urmăriți o producție proprie, un teleplay în premieră la TVR: „Poveste despre tatăl meu” de Radu F. Alexandru, în regia lui Gelu Colceag. Piesa face parte din volumul de teatru Poveste despre tatăl meu, apărut în anul 2006, la Editura Universalia.

Într-o lume în care la modă sunt preocupările legate de probleme minoritare (etnice, sexuale, sociale), acest dramaturg este oarecum atipic şi îşi alege ca țintă minoritatea intelectuală; astfel, Radu F. Alexandru se plasează în familia lui Albee, Pinter, La Butte, a Yasminei Reza, a lui Bogosian, și a altor dramaturgi contemporani, care sunt atenți la nevrozele contemporane ale intelectualului, scriu întotdeauna cu umor și, nu de puține ori, cu cinism. Într-o lume superficială, Radu F. Alexandru este un scriitor profund, care ne ia și se ia în serios”, spune Gelu Colceag, regizorul teleplay-ului.

„Am cunoscut bine câteva dintre personajele care vă spun de pe scenă povestea vieţilor lor. Cât este realitate şi câtă ficţiune s-a mai adăugat peste ea nu mai are azi importanţă aproape pentru nimeni. Tot ce îmi doresc este ca măcar o fărâmă din emoţia sub care am trăit scriind Poveste despre tatăl meu să ajungă la dumneavoastră, spectatorii”, spune autorul Radu F. Alexandru.


***

Casa de Producție TVR: A cui poveste este ”poveste despre...”?

Radu F. Alexandru: De regulă, „procentul de adevăr” dintr-o lucrare de ficțiune nu are aproape nicio relevanță. Un roman sau o piesă de teatru nu sunt cu atât mai valoroase cu cât povestea pe care o oferă cititorului este mai mult sau mai puțin adevarată. Întamplarea face că „Poveste despre tatăl meu” pornește de la un caz real. Dar, ce este important de subliniat, nu este vorba de un accident, despre o situație cu totul aparte. Într-un sistem politic în care eram învățați că „Omul este cel mai prețios capital”, viața unui om nu valora aproape nimic în fața intereselor sistemului. Faptul ca oameni și practici au supraviețuit schimbării de sistem este un alt subiect, pe cât de real, pe atât de greu de acceptat.

Cât de important este să ne știm istoria recentă ca să putem aspira la o viață decenta în zilele noastre?

Nu vom putea ieşi din postura de captivi ai Istoriei dacă nu vom ajunge să ne cunoaştem şi să ne asumăm istoria. Nu este simplu, nu este uşor, dar nu există un alt „tratament” decât rostirea clară şi răspicată a Adevărului. Oricât de dureros ar fi el.

Credeți în necesitatea unei seri de teatru tv la Televiziunea Națională?

Nu pot decât să aplaud cu putere inițiativa și eforturile pe care TVR le face pentru a aduce din nou în casele telespectatorilor serile de teatru. A fost o vreme când TVR a montat spectacole cu totul memorabile, din păcate multe s-au pierdut; tradiția există; dragostea pentru teatru este nesecată, deci felicitări și succes!

***

Poveste despre tatăl meu

În distribuţie: Gelu Niţu, Mircea Constantinescu, Mircea N. Creţu, Dan Bădărău, Crina Mureşan, Ioana Anastasia Anton

Scenografia: Constantin Ciubotaru

Director imagine: Dinu Mărgărint

Montaj: Cristian Grosu

Redactor: Gabriela Valentir

Producător: Silviu Jicman

Producător coordinator: Demeter András István

Program difuzare

TVR 2: luni, 3 octombrie, ora 20.10 și luni 9 octombrie, ora 1.10

TVR HD: luni 3octombrie, ora 20.10 și marți 4 octombrie, ora 13.00

TVR 3: sâmbătă, 4 octombrie, ora 16.00

TVR International: duminică, 9 octombrie, ora 17.00


Echipa TVR

șofer Dumitru Olteanu, mașinist Laurențiu Roșculeț, tapițer Marian Cojocaru, costume Elena Cerchez, coafura Claudia Mehedințu, machiaj Iulia Pandele, Oana Cristescu, lumini Silviu Covrig. George Popa, Constantin Ciobanu, secretară de platou, Dana Chivu, sunet Cătălin Putineanu,Valentin Bartolomeu, postprocesare sunet Cornel Ciuleanu, asistent de imagine Gheorghe Dincă, Alexandru Bengescu, cameraman Andrei Țones, cameramani steady-cam Dragoș Capotă, Ionica Istrate, editor imagine Cristian Grosu, organizator de producție Sorin Cristea, producător executiv Dana Filip Von Becker.

Mulțumiri

Doamnei Paulina Popoiu, manager al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”; Profesor Universitar Zeno Bogdănescu; Profesor Universitar Marius Marcu-Lapadat.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro.

Producător coordonator: Demeter András István