loader
Foto

Povești cu broboade și năframe vechi | VIDEO

În satul Goian, tradițiile și cultura populară se îmbină armonios într-un cadru deosebit, evidențiat de muzeul improvizat de doamna Maria Romanciuc.

 

Recent, acest loc al amintirilor a găzduit o expoziție captivantă dedicată năframelor, articole vestimentare de mare însemnătate în viața cotidiană a femeilor din mediul rural.
.

.
Fiecare năframă expusă poartă cu sine o poveste unică, evocând atât momente de bucurie, cât și regrete.

Detaliile fiecărei piese, de la broderiile complicate până la culorile vibrante, reflectă meșteșugul și creativitatea comunității, dar și influențele culturale care au traversat vremurile. Ion Railean, în reportajul său, subliniază frumusețea acestor năframe, fiecare devenind astfel un martor tăcut al istoriei familiale și sociale.

Expoziția nu este doar un omagiu adus tradiției, ci și o invitație la reflecție. Prin unirea generațiilor, piesele expuse își păstrează relevanța, amintind tinerelor femei de originile lor și de valorile care au format identitatea comunității. Maria Romanciuc își dedica viața conservarii acestor artefacte, făcând din muzeul său un important punct de întâlnire între trecut și prezent.

Expoziția de năframe de la Goian este mai mult decât o simplă prezentare de obiecte; este o experiență culturală profundă care ne îndeamnă să apreciem și să păstrăm tradițiile care ne definesc. Poveștile fiecărei broboade ne reamintesc că în fiecare detaliu se află o fărâmă din sufletul comunității, o lecție despre identitate și continuitate.

Logo

 
Cariere de succes - Victor Filote: ce înveți este infinit mai valoros decât ce deții

Absolvent al Academiei de Studii Economice, Facultatea de Management din București, și al unui masterat în managementul afacerilor, Victor ...

Trei decenii și jumătate de libertate: „România face bine”

Campania „România face bine!” debutează la TVR 1 miercuri, 16 octombrie, printr-o gală trasmisă în direct de la ora 21.00. Mihaela Crăciun şi ...

Conferințele Operei: Despre foloasele și pierderile pe care ni le aduce progresul, cu filosoful Mircea Flonta

Academicianul Mircea Flonta, profesor emerit la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București, deschide, în 8 noiembrie, noua serie ...