Clima mediteraneeană cu veri fierbinți și ierni blânde, solurile minerale și pantele răsfățate de soare ale Alpilor tirolezi compun terroir-ul perfect pentru a produce vinuri desăvârșite.
În Merano, un orășel înconjurat de munți, unde Austria întâlnește Italia, Sebastian a descoperit o lume fascinantă. Într-o țară în care tradiția viticolă se împletește armonios cu gastronomia, povestea lui Sebastian și a Oanei devine o celebrare a pasiunii și dedicării față de pământ și rodul său, sâmbătă, 22 martie, de la ora 10.30, la TVR 3, în emisiunea “Călătorie cu gust”.
Regiunea Bolzano, cu peisajele sale idilice și clima favorabilă, este locul unde Sebastian a visat să pună bazele unei podgorii, inspirat fiind de frumusețea locurilor și de bogăția culturală care o înconjoară.
De ce nu și în România? Așa s-a întrebat Sebastian privind podgoriile nesfârșite ale regiunii Bolzano din Alpii tirolezi.
Această descoperire nu a fost doar o iluzie a unui moment, ci începutul unei aventuri viticole care a început în 2011, când Sebastian a cules primii struguri din podgoria plantată de el între dealurile dulci ale Botoșanilor. De atunci, creează vinuri artizanale. Deși produce cantități foarte mici, și-a făcut un nume în industria de profil, iar în anul 2022, unul dintre sortimentele cramei i-a adus prima medalie de argint.
În același timp, Oana, cu abilitățile ei culinare învățate din tradițiile locale, aduce o notă specială în viața de zi cu zi a cuplului. Gastronomia tiroleză, cu preparatele sale savuroase, devine complementul perfect pentru vinurile artistice create de Sebastian. Astfel, fiecare masă este o sărbătoare, o întâlnire între gusturi și nuanțe, între rafinamentul vinului și bucuria mâncărurilor gătite cu drag.
Povestea celor doi nu face decât să sublinieze legătura profundă dintre vin și gastronomie; o legătură care transcende simțurile și se transformă într-o experiență dublă a plăcerii. La masa familiei Jitariu, fiecare fel de mâncare este acompaniat de vinul adecvat, evidențiind astfel importanța sinergiei dintre aceste două arte. În final, călătoria lor nu este doar despre vinuri desăvârșite și preparate delicioase, ci despre dragoste, tradiție și bucuria de a împărtăși momente memorabile.
Puteți urmări ediția emisiunii și pe canalul oficial de youtube al Televiziunii Române:
Călătorie cu gust este o experiență culinară ce ne conectează cu valorile culturale ale regiunilor în care sunt preparate produse delicioase.
Vă recomandăm să revedeți, sâmbătă, 22 martie 2025, la TVR 3, de la ora 10.30, o ediție a emisiunii “Călătorie cu gust”, prezentată cu măiestrie de Raluca Aftene!
Puteți viziona emisiunea și online pe TVR+.
***
Prezentator și producător: Raluca Aftene
Credit foto: capturi din emisiune/ youtube TVR Iași