loader
Foto

Portret de meșter popular: Elena Tărlungeanu și pasiunea pentru mărgele

RECOMANDARI

Elena Tărlungeanu, crescută în satul de munte, Izvoarele, din județul Prahova, este de profesie tehnoredactor, a lucrat pentru tipografii și edituri în București. Este pasionată de lucrul manual și duce mai departe îndeletnicirea împletitului, a croșetatului, învățată de la mama și bunica ei. Cu timpul a dezvoltat o nouă pasiune: confecționarea șiragurilor de mărgele și a cerceilor.

 

Cum ați învățat lucrul manual de la mama și bunica dumneavoastră?

Toată iarna mama împletea ciorapi de lână pentru noi toți, iar când am mai crescut, noi fetele ni-i împleteam singure. Ea tricota veste, căciuli, fulare, mănuși, pulovere și ne-a insuflat și nouă, copiilor ei, gustul pentru autentic și frumos.

Bunica avea război de țesut și țesea cuverturi și preșuri la care, uneori, mă lăsa și pe mine să o ajut. Era cea mai mare bucurie. Atunci când lucra la ceva mai complicat și eu nu aveam acces la războiul de țesut, căutam prin curte un cui și un capăt de sfoară și îmi croșetam inel sau brățară, în funcție de cât era de lung firul găsit.

(w882) Margele re

Creații de Elena Tărlungeanu / Credit foto: Elena Tărlungeanu

Cum ați ajuns de la croșetat la mărgele? Ce creați cu ajutorul lor?

Cu mărgele am început să lucrez acum câțiva ani, după ce am mers la târguri de profil, din curiozitate, mai mult, să văd dacă eu pot concepe astfel de bijuterii feminine.

Am început prin a croșeta brățări și coliere cu mărgele, apoi, pe o cutie de plastic am țesut o brățară. Acum, pe un gherghef, confecționez brățări și zgărdane cu motive florale sau geometrice. Inspirația vine din online-ul foarte generos ca informații și am în vedere și iile vechi care se comercializează prin târgurile de profil.

(w882) Elena Tarl

Elena Tărlungeanu la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București / Credit foto: Maria Grăjdan

Ce instrumente și materiale vă sunt necesare pentru a crea obiectele menționate mai sus?

Folosesc ace și ațe speciale pentru mărgele, ghergheful și bineînțeles mărgelele de nisip de diferite culori. Pentru cele croșetate, firul de bumbac, croșeta și foarfeca.

Cum le procurați?

La început am lucrat cu mărgele chinezești, pe care le cumpăram de la magazinele de profil. Dar cum nu sunt de aceeași grosime, pentru bijuteriile țesute, mai ales, folosesc mărgele cehești sau japoneze. Pe acestea le achiziționez de la magazine online. Firele și croșetele le găsesc în mercerii. Iubesc calitatea și explorez comercialul care îmi asigură materiale trainice care să mă reprezinte cu succes în fața clienților.

(w882) Cercei rea

Cercei făcuți manual de Elena Tărlungeanu / Credit foto: Maria Grăjdan

Cum creați efectiv un șirag de mărgele sau o pereche de cercei? De ce aveți nevoie?

E un pic mai greu de explicat... Cei care vor să învețe acest meșteșug trebuie să stea lângă meșter pentru a observa în detaliu fiecare pas.

Pentru mărgelele pe gherghef, mai întâi urzesc, apoi cu acul și ața, potrivesc mărgelele, trecând cu acul prin fiecare mărgea (tot rândul), de două ori, având grijă să dau viață modelului gândit. Pentru cele cusute, trec cu acul prin fiecare mărgică și de trei-patru ori să ajung cu bine la final cu modelul ales.

Pentru cele croșetate, de obicei înșir mărgelele pe fir, apoi croșetez modelul dorit.

Și pentru cercei, procesul de lucru este asemănător cu cel al realizării șiragurilor de mărgele.

(w882) Șiraguri

Șiraguri de mărgele create de Elena Tărlungeanu / Credit foto: Maria Grăjdan

Cum trebuie să fie mărgelele folosite în creațiile dumneavoastră?

Mărgelele folosite, trebuie să fie de aceeași dimensiune. Altfel produsul finit iese în valuri, inestetic. Apoi țin seama în alegerea lor de simbolistica pe care vreau să o transmit prin produsul finit.

Cum asortați și îmbinați culorile și motivele, simbolurile în procesul de creație?

Folosesc și asortez culorile în funcție de starea pe care o am când mă apuc de mărgelit. Pentru cele tradiționale mă inspir din cărți cu artă populară sau din cusături cu care sunt decorate costume populare românești vechi.

(w882) Mărgele r

Mărgele făcute manual de Elena Tărlungeanu / Credit foto: Maria Grăjdan

Care sunt tendințele actuale, ce se poartă?

Prin creațiile mele eu surprind tradiționalul, dar gusturile diferă de la om la om. Unele persoane caută motivele florale, altele pe cele geometrice, unii clienți sunt influențați de culorile pe care le îndrăgesc.

(w882) ÃŽmpletitu

Jucării croșetate de Elena Tărlungeanu / Credit foto: Maria Grăjdan

Cum ați învățat acest meșteșug? Cine a fost mentorul dumneavoastră și cum v-a determinat să pătrundeți în lumea mărgelelor?

Având inițierea în arta populară a croșetatului de la mama și bunica mea, pasiunea pentru mărgele a venit pe acest fond, oarecum de la sine. Desigur, am colindat multe târguri, am discutat cu alți meșteri cu experiență, am vizionat multe filmulețe cu explicații online, iar apoi am dat frâu liber imaginației, m-am apucat să lucrez și mi-a plăcut ce a ieșit... De la o zi la alta am prins curaj și am devenit din ce în ce mai creativă.

(w882) Cercei și

Bijuterii din mărgele, realizate de Elena Tărlungeanu / Credit foto: Maria Grăjdan

Ce bijuterii din cele confecționate sunt cele mai apreciate de clienții dumneavoastră? Cine apreciază mărgelele în zilele noastre?

Clienții mei sunt de vârste diferite, iubitori de tradiții și obiceiuri, dar nu numai. Multe din mărgelele mele ajung cadou pentru rude și prieteni atât în țară cât și în străinătate. Când ajung în fața standurilor, îi aud pe clienți cum măsoară cu voce tare ce le-ar plăcea și ce nu, celor dragi lor. Îi văd preocupați să cumpere cu suflet șiragurile, brățările sau cerceii, creații ale mele. Așadar, creez cu suflet pentru suflet.

(w882) Margele_El

Creații aparținând Elenei Tărlungeanu / Credit foto: Elena Tărlungeanu

Cum și unde vă promovați produsele create?

Sunt de găsit la târguri de profil organizate în curtea Muzeului Țăranului Român din București și în curte, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, pe baza de invitație.

Cum transmiteți meșteșugul dumneavoastră noilor generații? Cine este interesat de confecționarea mărgelelor?

Lucrez cu mărgele de ceva timp și încă mai am multe de învățat. Arăt, cu drag, persoanelor interesate din puținul pe care-l știu eu, de câte ori cineva dorește să învețe... De regulă, sunt abordată de vizitatori ai târgurilor la care particip: copii, părinți și bunici.

(w882) Elena Tarl

Elena Tărlungeanu la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București / Credit foto: Maria Grăjdan

Ce reprezintă această pasiune pentru dumneavoastră și de ce ați recomanda îndeletnicirea cu o astfel de preocupare celor care ne citesc?

Pentru mine lucrul manual, indiferent că este cu croșeta, andrelele sau acul, a reprezentat și este în continuare o terapie. Mă relaxează și am o mare bucurie atunci când cineva apreciază un lucrușor creat de mine. Recomand această îndeletnicire pentru oameni cu răbdare, pentru persoane care vor să scape de stres și să își folosească imaginația productiv.

***

Mulțumiri doamnei Elena Tărlungeanu pentru interviul acordat pentru secțiunea Lifestyle a site-ului TVR! Să aibă parte de inspirație și creativitate în realizarea a noi bijuterii din mărgele!

***

Credit foto: Elena Tărlungeanu și Maria Grăjdan

***

Interviu realizat de Maria Grăjdan

 
Despre Iuliana, cu drag...

Despre Iuliana, cu drag...

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Gânduri frumoase şi vorbe alese merg către vedeta TVR la aniversarea celor 25 de ani de carieră în televiziune. Ultima parte a „Galei Iuliana ...

Eșecul și lecțiile lui: Cum te ajută greșelile să ajungi la succes

Într-o lume obsedată de premii și câștiguri, concentrată pe triumf rapid, uităm să învățăm din greșeli și să avem răbdare cu noi. Asta dacă ...

Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

Programe dedicate Unirii Principatelor Române, la TVR

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Aniversăm 166 de ani de la Unirea Prin­ci­patelor Române sub conducerea dom­nitorului Alexandru Ioan Cuza. TVR difuzează vineri, 24 ianuarie, ...