loader
Foto

Galerie foto

Popas cu cântec şi joc - la Vălenii de Munte şi Letea Veche

Sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 19:00, la TVR 3 şi online pe TVR+, vă invităm la Festivalul Naţional de Folclor „Dor de munte” şi la întâlnirea cu interpreţii de cântec moldovenesc Oltiţa Todircă şi Nicu Chiriţă.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Cuprinsă de dor de munte, echipa emisiunii „Popasuri folclorice” a pornit la drum, având ca destinaţie oraşul Vălenii de Munte.

Micul orăşel prahovean, cucerește călătorul însetat de frumos prin pitorescul şi liniştea pe care le oferă încă de la prima întâlnire, făcându-te totodată să înțelegi de ce marele savant Nicolae Iorga a ales această stațiune montană ca loc de refugiu: „era aici [Vălenii de Munte] o pace, o bună înţelegere românească… care te cucerea îndată.

(w882) popasuri f

Iar atunci când acest peisaj este completat de bogăția răsunătoare a cântecului popular, întreg tabloul se transformă într-unul desprins parcă din descrierile lui Iorga. Această valoare a dat-o Festivalul Național de Folclor Dor de munte, un festival care de 3 ani descoperă talente și voci remarcabile ale tinerilor atrași de cântul popular.

(w882) popasuri f

Stau foarte aproape de tinerii talentați ai folclorului românesc. Le urmăresc cu atenție evoluția și încerc să le ofer tot suportul de care au nevoie pentru a evolua pe acest drum. Să nu uităm că și noi cândva, specialiștii de astăzi, am fost ca ei și știu cât de mult contează ca cineva, într-o zi, să iți întindă o mână, să iți spună un cuvânt de încurajare, un sfat, un îndemn și să găsești în aceea persoană un sprijin real. Sunt tineri și pot foarte ușor greși, de aceea este important ca ei să conștientizeze că valoarea unui artist nu constă numai în talentul lui, ci în muncă, dăruire și respectul față de tot ce îi înconjoară.” (Maria Tanase Marin, producătorul emisiunii)

(w882) popasuri f

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!


Logo

 
Comori țesute: o călătorie prin frumusețea costumelor din Moldova

Descoperim esența tradițiilor și simbolurilor ce definesc fiecare regiune a României, într-un periplu dedicat portului popular.

20 de ani de prezență a României în NATO sărbătoriți în Connecticut, SUA

Consulul Onorific al României în statul american Connecticut, Dana Roxana Bucin, a marcat 75 de ani de existență NATO și 20 de ani de ...

Violonistul Emanuel Silaghi: despre specificul muzicii și dansului codrenesc

Săptămâna trecută am aflat de la etnologul Laura Melinda Tătăran despre un obicei stravechi codrenesc: " mărsu ' pă digănie". În ...