loader
Foto

Politică şi delicateţuri, cu Sofia Vicoveanca

Fasole verde şi cotlete de berbecuţ, dar şi „şniţel de varză” a gătit Mircea Dinescu pentru o moldoveancă aprigă: Sofia Vicoveanca. Am aflat ce gospodină este invitata, duminică, 5 iunie, de la 15.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

„A fost ca o întâlnire între vechi prieteni care nu s-au mai văzut de 40 de ani, deşi e prima dată când ne întâlnim”, mărturiseşte, cu emoţie, Mircea Dinescu. Duminică, 5 iunie, la Politică şi delicateţuri, Mircea Dinescu o aşteaptă în bucătăria sa, cu vorbe dulci şi bucate alese, pe Sofia Vicoveanca, o doamnă a cântecului românesc. Politică şi delicateţuri se vede la TVR 1 şi TVR HD sau online, pe TVR+, de la ora 15.00.

„Nu puteam să nu fiu emoţionat că mă întâlnesc cu domnia sa, pe care o admir de când eram elev la liceul din Slobozia”, spune poetul. Hotărât să-şi uimească invitata, Mircea Dinescu îi prepară o fasole verde, pe care o amestecă în tigaie cu ardei, roşii, usturoi, peste care pune vin şi zeamă de portocală. La final, o asortează cu câteva cotlete de berbecuţ. Pentru cel de-al doilea fel, alege o varză, pe care o taie felii, o perpeleşte în tigaie, o unge cu dulceaţă de ardei iute, iar la final o botează „şniţel de varză”.

(w882)

(w882)

Reţinută în bucătărie, Sofia Vicoveanca spune cu modestie: „eu nu ştiu dacă sunt o gospodină teribilă”. Dinescu ştie însă motivul pentru care invitata nu a intervenit prea mult în pregătirea bucatelor: „a fost reţinută pentru că e o femeie care ştie să gătească şi nu a vrut să mă inhibe (…) a fost un soi de respect faţă de chinul meu de a mă juca cu tigaia pe flacară; m-a lăsat să-mi fac numărul”, recunoaşte el.

(w882)

În cramă, Dinescu ascultă fascinat povestea vieţii invitatei sale, rostită cu o voce caldă, în frumosul grai moldovenesc. Din când în când, Constantin Lătăreţu intervine, completând vraja, cu muzica sa plină de poezie.

(w882)

 

***

Sofia Vicoveanca s-a născut pe 23 septembrie 1941 în comuna Toporăuţi, judeţul Cernăuţi, actualmente în Ucraina. În 1959 este angajată în cadrul ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava, iar în 1965 îi apare primul disc.

Directorul ansamblului unde era angajată a considerat că numele său real, Sofia Fusa, nu are rezonanţă artistică, motiv pentru care i l-a schimbat în Vicoveanca.

Din 1998 devine solistă de muzică populară la ansamblul „Rapsozii Botoşanilor”.

În întreaga sa carieră a scos 10 discuri personale, 6 în colaborare şi este un neobosit culegător de folclor muzical din zona Bucovinei.

Sofia Vicoveanca a jucat şi în câteva filme româneşti, dovedind un real talent actoricesc.

„Dureri ascunse”, „Cu inima-n palme” şi „Taine în adânc păstrate” sunt cele trei volume de versuri pe care artista le-a publicat.

 

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, o vedetă, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

Logo

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...