Polenul este pentru organism sursă de proteine, aminoacizi esențiali, acizi organici, oligoelemente, minerale, enzime, agenți antimicrobieni. Polenul conține aproximativ 250 de substanțe.
Compoziția polenului depinde de mai mulți factori: originea geografică a plantei, clima unde se dezvoltă aceasta, sol, activitatea albinelor etc.
Am aflat de la specialista în cosmetică apicolă, Neli Pfeiffer, despre binefacerile polenului pentru față:
- Combate puternic apariția ridurilor și le atenuează pe cele instalate, protejează împotriva radicalilor liberi, dar este contraindicat persoanelor alergice.
- Aplicat pe față o dată pe săptămână, este un excelent antioxidant. Se poate amesteca cu miere, cu ulei vegetal și cu sucuri de fructe emoliente.
- Cei care se confruntă cu acnee pot avea un aliat în polen deoarece conţine şi substanţe naturale cu proprietăţi antiinflamatorii.
- Acesta protejează pielea de radiațiile nocive ale soarelui, crește fluxul de sânge la nivelul pielii, stimulând astfel creșterea celulară, previne deshidratarea și ajută la netezirea ridurilor.
- De asemenea, polenul este indicat în tratarea rănilor, arsurilor apărute la nivelul pielii.
Depozitat în stup, polenul din celulele fagurilor, datorită condițiilor de temperatură și umiditate, se transformă în păstură, cunoscută și sub denumirea de pâinea albinelor. Păstura este superioară polenului prin proprietățile pe care le are. În amestec cu miere și ulei vegetal, păstura poate fi un remediu benefic pentru tenul profund deshidratat și ridat.
Neli Pfeiffer, specialist în cosmetica apicolă de peste 40 de ani / Credit foto: Neli Pfeiffer
***
Neli Pfeiffer, expert în cosmetica apicolă de peste 40 de ani, s-a format în cadrul Institutului de Cercetări Apicole dezvoltat de profesorul Veaceslav Harnaj, fondatorul apiculturii moderne românești. A dat viață conceptului de apicosmetică în cadrul clinicii de apiterapie, creată de același profesor celebru.
***
Credit foto: Maria Grăjdan și Neli Pfeiffer
***
Un articol de Maria Grăjdan