loader
Foto

”Poate poezia salva lumea?”

A început să creeze rime înainte de a ști să scrie sau să citească. La început, nu știa că există pe lume poeți, ci doar că aceasta era joaca ei preferată: cuvântul. Cuvânt care, din joc, s-a transformat în destin.

 

Da, poezia poate salva lumea, ne asigură Ana Blandiana. Anumite momente din istoria recentă, spune ea în interviul acordat emisiunii Din arhiva TVR, dovedesc faptul că atunci când oamenii sunt aflați într-o criză de un fel sau altul  recurg la poezie. De exemplu, felul în care s-a rezistat prin poezie în închisorile din România, e un fapt unic în lume. Este un fenomen care doar în România s-a produs. Faptul că niște oameni aflați la capătul disperării și chiar pe granița dintre viață și moarte recurgeau la poezie, ei o făceau dincolo de artă, ca o formă de a lupta împotriva nebuniei, cum spunea Corneliu Coposu.

Irninis Miricioiu vă propune să revedeți o călătorie emoționantă în lumea poeziei și amintirilor, aducând în prim-plan momente unice din viața și opera Anei Blandiana.

Cu o carieră literară care se întinde pe mai multe decenii, Blandiana este recunoscută pentru stilul său liric inconfundabil și pentru curajul de a aborda teme sociale și politice în timpul regimului comunist din România. Printre volumele sale celebre se numără "Focuri în grădină", "Octombrie, Noiembrie, Decembrie" și "Stea de pradă".

Pe lângă activitatea sa poetică, Ana Blandiana este cunoscută și pentru eforturile sale în domeniul drepturilor omului, fiind co-fondatoare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet.

Ediția emisiunii (partea a II-a a interviului) ”Din arhiva TVR” a fost pe TVR Internațional miercuri, 28 august, de la ora 22:00.

foto: arhiva TVR

Logo

 
”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În fiecare an, Gala Premiilor Radar de Media celebrează profesioniştii din media prin intermediul voturilor cititorilor publicaţiei. Printre ...

Istorii de bun gust: Marile familii

Istorii de bun gust: Marile familii

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În ultimele sute de ani, câteva familii au condus România. Au fost elita aristocratică a țării. Strămoșii lor bogați, culți, rafinați, școliți ...