loader
Foto

Plaja perfectă pe care Instagram nu a distrus-o

Atunci când mareea este joasă și condițiile meteorologice potrivite, țărmurile din Fukutsu se transformă într-o oglindă cristalină de 3 km.

 

„În fiecare dimineață, când vin la serviciu, mă uit la ocean și mă gândesc: Cum se simte astăzi?”, a declarat Rumi Nakamura pentru BBC. „Dacă oceanul este de un albastru frumos, atunci mă simt fericită, iar dacă valurile sunt agitate, simt o agitație în inima mea. Noi [localnicii] suntem foarte mândri de mare și este ca o parte din familia noastră.”

Nakamura a crescut în Fukutsu, în sudul prefecturii Fukuoka din Japonia, chiar pe coastă. Oceanul a avut întotdeauna un loc special în inima ei. Acolo se juca în nisip cu prietenii ei și se bălăcea în apele sale. Dar, după ce a petrecut timp pe plajele din alte părți ale lumii, și-a dat seama că există ceva care face coasta din Fukutsu cu totul specială: efectul uimitor de oglindă care se creează de-a lungul celor 3 km de nisip.

Când condițiile sunt potrivite, spune ea, se pot vedea reflexii frumoase ale cerului pe plaje, iar asta te face să te simți la capătul lumii.

„Din copilăria mea, știam că atunci când mareea coboară și cineva stă mai departe, se va reflecta în apă, sau că norii se vor reflecta și vor crea un peisaj foarte frumos”, a spus ea.

Acum, Nakamura lucrează la consiliul local de turism pentru a împărtăși această frumusețe cu lumea.

Oglinda Mării

În timp ce în copilărie era doar un secret local, în ultimii ani acest fenomen reflectant uimitor, numit Fukutsu Kagami no Umi (Oglinda Mării Fukutsu), a devenit faimos dincolo de regiune, aducând o mulțime de vizitatori în acest mic oraș de coastă.

Zona Fukutsu era deja cunoscută pe plan intern pentru frumoasa scenă a apusului de soare deasupra sanctuarului Miyajidake, care în februarie și octombrie trasează o linie perfectă de lumină solară deasupra drumului care duce spre mare. Dar, în încercarea de-a găsi noi modalități de a atrage vizitatori, în 2021 Nakamura și consiliul de turism au început să promoveze zona într-un mod nou: și anume, încurajând vizitatorii să facă și să împărtășească fotografii ale Oglinzii Mării Fukutsu.

Numirea și promovarea Oglinzii Mării Fukutsu a coincis cu răspândirea coronavirusului, a explicat Nakamura. „Atunci când oamenii nu puteau merge în spații interioare aglomerate, puteau veni pe plaja larg deschisă, fără a fi nevoiți să vorbească sau să se apropie de alții, și puteau face o fotografie. Contemplarea mării îi elibera de stres și le dădea energie pentru ziua următoare.”

Vânătorii de selfie-uri

Vizitatorii au început să vină în număr mare, folosind Instagram pentru a-și posta fotografiile cu Oglinda Mării. În scurt timp, au devenit un decor la ordinea zilei cuplurile cu aparatele pregătite pentru o fotografie romantică.

Acesta este momentul în care povestea paradisului Fukutsu a luat o turnură diferită. În altă parte, acest succes turistic s-ar fi putut solda cu hoarde de vizitatori și mormane de gunoaie, cum ar fi plajele din Marea Mediterană sau cele 11 tone de gunoaie din vârful muntelui Everest. Dar în Fukutsu, localnicii au acordat prioritate păstrării plajelor lor virgine și s-au mobilizat pentru a-și proteja mediul natural de vânătorii de selfie-uri și de insta-turiști (cei care practică turismul de Instagram).

Astăzi, un vizitator al acestei porțiuni de coastă va vedea probabil doar o întindere nesfârșită de nisip, windsurferi și localnici care își fac plimbarea zilnică, alături de turiști care încearcă să obțină fotografia perfectă. Ceea ce nu vor vedea sunt sticle de plastic împrăștiate sau ambalaje de chipsuri baletând prin aer. Orice gunoi rătăcit va fi iute reperat și ridicat.

Acest lucru se datorează faptului că localnicii sunt hotărâți să strângă orice gunoi pe care îl văd în timpul plimbărilor lor pe plajă, iar diverse grupuri se reunesc în weekend sau în alte zile stabilite pentru a efectua curățenii suplimentare. Multe dintre aceste acțiuni de ecologizare sunt desfășurate de organizații non-profit dedicate activităților de mediu și conservare.

Există chiar și „magazine ecologice” în tot orașul, care își obțin certificarea prin desfășurarea unor activități ecologice, cum ar fi reducerea deșeurilor sau reciclarea. Multe dintre acestea se concentrează asupra mării, dar există o atenție generală față de mediul local și față de natură pe care localnicii speră ca vizitatorii să o reproducă.

„Dacă există gunoaie peste gunoaie, oamenii vor crede că este în regulă să arunce și ei. În opinia mea, a avea obiceiul de-a păstra curățenia este cel mai important lucru pentru a preveni mizeria”, a declarat Nakamura.

Unul dintre modurile în care vizitatorii pot contribui este pur și simplu prin strângerea gunoaielor în timpul vizitei. Pot solicita o pungă și un clește de la biroul de turism și pot duce apoi gunoiul la un punct de colectare.

Sursă foto: Shutterstock

Logo

 
Mayumi Kanagawa, câștigătoarea Concursului „Enescu” la vioară: M-am bucurat să interpretez concertul de Saint-Saëns

Muziciana Mayumi Kanagawa și-a exprimat recunoștința că a putut cânta pe scena Ateneului Român unul dintre concertele ei preferate, de Camille ...

Gabriela Szabo: Nu atingi performanţa fără multă seriozitate şi disciplină

Gabriela Szabo a devenit campioană europeană la doar 15 ani, o vârstă la care majoritatea adolescenților își îndreaptă atenția către distracții ...

Aitana, un autentic safari african în Europa

Aitana, un autentic safari african în Europa

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

Situat în estul Spaniei, lângă orașul Penáguila, în munți, la o altitudine de 1000 de metri deasupra nivelului mării, la 145 km de La Zenia, ...