loader
Foto

Pilaf sârbesc plin de vitamine

Vă invităm să încercați preparearea unei rețete de pilaf, o mâncare hrănitoare, de post, rumenă, aurie și parfumată, propusă de Smaranda Vornicu!

 

Înainte de pregătirea propriu-zisă a pilafului, este necesară preîncălzirea cuptorului la 180 de grade.

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei sau de floarea soarelui sau de măsline
  • ceașcă de orez înmuiată cu 24 de ore înainte de preparare, clătită de câteva ori cu apă rece
  • 400 ml de bulion sau pulpă de roșii
  • 1 ceapă tocată
  • 1 dovlecel curățat și tăiat cubulețe
  • 2 ardei grași: 1 roșu și 1 galben, tăiați cubulețe
  • condimente: mărar uscat sau proaspăt, boia de ardei dulce sau iute (după gust), sare, piper negru proaspăt măcinat
  • 1 l de apă sau supă limpede de legume, clocotită

(w882) orez

Mod de preparare:

  1. Se pune uleiul la foc potrivit într-o cratiță!
  2. Se adaugă ceapa tocată și se lasă la înmuiat câteva minute până devine translucidă!
  3. Se pun peste ceapă cei 2 ardei grași tăiați cubulețe și se înăbușe totul 2 minute!
  4. Se incorporează orezul care se călește cu legumele câteva minute!
  5. Vine rândul dovlecelului care se înmoaie mai ușor, de aceea este lăsat ultimul!
  6. Se asezonează totul cu sare, piper negru proaspăt măcinat și boia dulce!
  7. Se toarnă 1 l de apă sau supă limpede de legume clocotită peste întreaga compoziție!
  8. Se amestecă totul și se lasă la fiert până sunt bine pătrunse boabele de orez!
  9. Pilaful se introduce în cuptor pentru 20 de minute, coborând temperatura cuptorului la 170 de grade, până scade și se rumenește frumos!
  10. Înainte de a fi servit pilaful, se adaugă puțin mărar uscat sau proaspăt și câteva picături de ulei de floarea soarelui sau de măsline!
  11. Se poate servi cu murături!

***

Sursă: emisiunea Sănătate cu de toate! realizată de Smaranda Vornicu

Credit foto: Kravtzov, Sutterstock

Logo

 
Prăjitură de toamnă cu prune și nuci

Prăjitură de toamnă cu prune și nuci

publicat: Duminică, 06 Octombrie 2024

Prune și nuci, daruri ale toamnei, dau gust unui desert apetisant cu care vă puteți răsfăța oricând, bucurându-vă de o aromă și o textură ...

Un îmblânzitor al limbii române, la „Nocturne”

Un îmblânzitor al limbii române, la „Nocturne”

publicat: Sâmbătă, 05 Octombrie 2024

TVR 1 vă prilejuiește o reîntâlnire cu un împătimit al cuvântului, care pare că a cedat tuturor farmecelor sale de filolog. Să-l asculţi pe ...

Opera „Pescuitorii de perle”, de Georges Bizet, la TVR Cultural

O producție a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, în regia lui Ștefan Munteanu, cu o coregrafie realizată de ...