TVR 2 şi TVR+ au difuzat pe 18 noiembrie 2013, de la ora 20.10, spectacolul „Actorul”, cu Mihai Mălaimare şi Mircea Tiberian.
Piesa – un recital de pantomimă şi muzică, în regia lui Mihai Mălaimare - face parte din seria de premiere teatrale de televiziune pregătite de TVR pentru publicul său.
Introducerea în atmosfera spectacolului va a fost făcută de maestrul Radu Beligan.
Cum s-a născut spectacolul, jucat pentru prima dată, pe scenă, în 1986? „Eram la Naţional, simţeam că trebuie să fac ceva să ies din anonimat”, îşi aminteşte actorul şi regizorul Mihai Mălaimare. „Făcusem pantomimă, dar pentru un spectacol nu era de ajuns, eram totuşi într-un teatru tradiţional unde cuvântul era rege. Îmi trebuia un text. Pantomimă de o oră nu eram în stare să fac, eram mult prea obosit după cele 45 de minute realizate. Aşadar... text. Cine? B. Elvin (n.r. eseist, prozator şi critic literar) a venit, cred, cu ideea să-i cerem lui Dinescu să scrie. Aşa l-am cunoscut pe Mircea. A venit, a văzut pantomima şi a doua zi am avut textul. Mi-a plăcut la nebunie şi, cu unele mici adaosuri de spectaculozitate, un moment de clovnerie, unul de stap şi altul de instrument, spectacolul a fost gata. L-am jucat cu un succes relativ, lumea nu era obişnuită cu aşa ceva. În plus, se temea de securitate, textul lui Dinescu era suficient de subversiv, iar eu adăugam cât puteam cu mimica şi intonaţia. S-a jucat, dar nu a fost niciodată un imens succes, nu ştiu de ce. Oamenii veneau la Naţional pentru mulţi actori, mulţi dintre ei faimoşi. Eu eram încă la categoria tineret, cunoscut, dar tânăr, şi acolo, asta nu se iartă. Cel puţin aşa cred”, declară Mălaimare.
„Spectacolul a renăscut, acum are valoarea unui testament, a unei mărturii de credinţă"
Varianta jucată la Naţional se baza pe ilustraţie sonoră, fapt care îl obliga pe actor la o rigoare extraordinară, căci trebuia „să cadă” cu gestul pe accentul muzical de pe bandă. „Nu era deloc simplu şi nu aveam decât libertatea de a mă mişca la fel”, spune Mihai Mălaimare.
Pe artistul de jazz Mircea Tiberian l-a întâlnit mai târziu. „După vreo 25 de ani, criticul de teatru Marina Constantinescu m-a invitat să reiau spectacolul pentru Festivalul Naţional de Teatru. Am acceptat, dar m-am gândit că sunetul live ar fi o inovaţie absolut necesară. Sunt mai bătrân, am mai multe de spus, pot improviza. Colaborarea cu el a fost extrem de interesantă. Chiar dacă la început nu s-a lăsat desprins de pian, până la urmă a intrat în joc şi este o adevărată bucurie să jucăm amândoi. Spectacolul a renăscut, acum are valoarea unui testament, a unei mărturii de credinţă şi este, în orice caz, unul dintre cele mai longevive din istoria teatrului românesc.”
Despre premieră TV „Actorul”, Mihai Mălaimare a mai declarat că „este despre destinul necunoscut al actorului, cel ascuns de ochii lumii, dar probabil cu atât mai incitant. Am pus în el toată disperarea mea, toată speranţa, toată ambiţia, toată dăruirea. Acest chin ar merita să fie văzut.”