loader
Foto

Champollion, piatra de la Rosetta și hieroglifele

RECOMANDARI

Piatra de la Rosetta a fost descoperită în 1799 de ofiţerul francez Bouchard, aflat sub comanda generalului Napoleon, în timpul expediţiei din Egipt.

 

Stela din granit, devenită foarte importantă pentru egiptologie, a fost găsită în orașul Rosetta, din delta Nilului. Pierre Francois Bouchard a fost ofiterul din armata franceză care a identificat-o în timpul lucrărilor la un fort, în fundația unei vechi cetăți arabe.

Piatra a fost sculptată în 196 î.Hr și se estimează că este doar o secțiune dintr-o piatră mult mai mare aflată într-un templu din nordul Egiptului. Ea conține un mesaj tradus în două limbi (greacă și egipteană) folosindu-se 3 tipuri de scriere (demotică - limba vorbită în Egiptul vechi, hieroglifică și greacă). Această scriere este de fapt un decret, o declarație oficială în onoarea încoronării lui Ptolemeu V ca faraon. Au fost folosite cele trei tipuri de scriere pentru ca preoții, oficialii și regele să poată înțelege textul.

(w882)

Douăzeci de ani mai târziu, în 1822, tânărul savant Jean-François Champollion descifra scrierea hieroglifică, deschizând astfel calea egiptologiei. La numai 32 de ani, Champollion a stabilit o metodă prin care să facă posibilă înțelegerea scrierii hieroglifice, pe care a perceput-o a fi foarte complexă (figurativă, fonetică și simbolică).

Din 1802, Piatra din Rosetta este expusă la British Museum,

Info: britishmuseum.org, cimec.ro

Luni, 26 august, de la ora 13:30, urmăriți pe TVR INFO, sub genericul ”Istorii incredibile” (Butterfly Effect – Points de repères, Franţa, 2016 - 2019), un documentar dedicat acestei descoperiri.

 
Învierea Domnului, biruința morții și sărbătoarea vieții

Întreaga învățătură a Bisericii se întemeiază pe Învierea lui Hristos. Învierea este cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Să ne bucurăm și ...

Inactivitate versus activitate fizică

Inactivitate versus activitate fizică

publicat: Sâmbătă, 19 Aprilie 2025

Nu de mult, în societatea și presa românească s-a iscat o polemică despre achiziția unei mașini luxoase de către un campion român. S-au generat ...

Vinerea Patimilor  Domnului Iisus Hristos, zi de post negru si rugăciune

Vinerea Mare ne amintește de Patimile Mântuitorului pentru păcatele omenirii, de răstignirea pe Cruce care nu era practicată de evrei, ci de ...