În cadrul evenimentului din 23 septembrie, Iuliana Tudor a fost numită Ambasador al Crucii Roşii Române
Duminică, 23 septembrie, Studioul 3 al Televiziunii Române a fost gazda celei de-a V-a Gale a Crucii Roşii Române. În cadrul evenimentului umanitar transmis în direct la TVR 1 şi TVR Internaţional, eveniment ce a avut ca temă „Puncte de prim ajutor în zone izolate”, s-au strâns 15.000 de euro din donaţiile prin SMS şi apeluri telefonice, sumă la care se adaugă şi donaţiile din partea partenerilor şi a câtorva firme, în valoare de peste 20.000 de euro.
Numeroase personalităţi-formatori de opinie, din diverse domenii, au participat la Gala de duminică seară de la TVR: Raed Arafat, Margareta Pâslaru, Monica Anghel, Eduard Novak, Nicolae Furdui Iancu, Sofia Vicoveanca, Monica Anghel, Maria Radu, Alinka şi Nick Kamarera, Liviu Hodor şi Mona, trupele Animal X, Bere Gratis, Taxi, Iris.
„Ceea ce face Crucea Roşie Română este un demers necesar pentru o societate civilizată. Până să vină cei de la 112, viaţa îţi poate fi salvată de cel care îţi este alături. Fiecare minut este o şansă. Felicit Crucea Roşie Română pentru un proiect care este util nu numai în localităţile izolate, ci oricunde. Ar fi foarte bine dacă astfel de cursuri ar fi introduse în şcoli” , a apreciat Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, la finalul Galei.
În cadrul acestei ediţii, Iulianei Tudor i-a fost acordată o distincţie specială, aceea de primul Ambasador al Crucii Roşii Române.
„Toţi cei de la Crucea Roşie am fost impresionaţi de dăruirea ei şi de tenacitatea ei. Este de remarcat gradul ei de implicare… cât de mult îi pasă! În tot acest timp nu a venit doar să filmeze pentru emisiuni, ci s-a implicat – vorbeşte cu victimele, ne urmează prin ţară, se gândeşte la proiecte noi… este unul dintre cei mai sufletişti voluntari ai Crucii Roşii”, a motivat Mihaela Geoană, preşedintele Societăţii Române de Cruce Roşie, decizia de a acorda vedetei TVR acest titlu.
La rândul său, Iuliana Tudor a rememorat cu emoţie momentele sale alături de echipa Crucii Roşii: „Crucea Roşie Română protejează demnitatea umană şi schimbă în bine realitatea din România. Urmându-i la câteva acţiuni, am lăsat microfonul jos şi am oprit camera de filmat. Aşa am devenit voluntar. Apoi am continuat să sprijin proiectele Crucii Roşii Române. An de an, cu fiecare Gală, am devenit un om mai bun, un om mai implicat. M-a emoţionat momentul de la Gala de anul acesta, când doamna Mihaela Geoană, Preşedintele Crucii Roşii Române, mi-a pus în mâini nu numai distincţia de Ambasador al ci şi o mare responsabilitate – aceea de a face cunoscute principiile Crucii Roşii Române. Sunt recunoscătoare şi onorată şi sper ca împreună să aducem în atenţia oamenilor proiecte care să le schimbe viaţa în bine”, a declarat vedeta TVR.
Gala Crucii Roşii Române de duminică a reprezentat debutul acestei campanii umanitare, organizată de Societatea Română de Cruce Roşie, în parteneriat cu TVR. Până pe 17 octombrie, când se vor închide liniile telefonice şi de SMS alocate campaniei, românii sunt invitaţi în continuare să facă donaţii – prin SMS la 8834 în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote (2 euro/SMS) şi prin apeluri la numerele 0900.900.550 (5 euro) şi 0900.900.552 (2 euro) în reţeaua Romtelecom.
Gala Crucii Roşii Române a fost precedată de patru emisiuni care i-au introdus pe telespectatori în povestea celor 136 de ani de activitate. Emisiunile au fost difuzate de TVR 1 în intervalul orar 14.30 – 18.30. Prin aceste emisiuni, telespectatorii şi-au reamintit că, printre semnatarii actului de înfiinţare a Crucii Roşii Române, se regăsesc personalitati precum Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino şi Dr. Carol Davila, însă primul preşedinte al CRR a fost Prinţul Dimitrie Ghica. La emisiunile care au precedat Gala s-au prezentat cele mai importante proiecte ale CRR, personalităţi care s-au implicat în activitatea acestei organizaţii, dar şi poveşti de viaţă pe care voluntarii de Cruce Roşie le-au schimbat în bine.
Proiectul din anul acesta se adresează comunităţilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanţă se află la distanţă. Crucea Roşie Romană îşi propune să vină în sprijinul acestora, prin instruirea unor localnici care să acorde primul ajutor. Astfel, se va reduce numărul persoanelor din zonele izolate care îşi pierd viaţa din cauză că nu s-a intervenit la timp. Diplomele pe care voluntarii Crucea Roşie le vor primi în urma stagiilor de pregătire sunt recunoscute la nivel european.
Efortul financiar pentru implementarea acestui proiect pilot în 41 de localităţi izolate din ţară (câte una în fiecare judeţ) este de aproximativ 100.000 euro. Gala Crucea Roşie din 23 septembrie 2012 a avut ca scop colectarea acestor fonduri prin donaţii în bani din partea diferitelor companii, prin apeluri telefonice şi SMS-uri cu valoare, precum şi „adoptarea” acestor centre de către companiile interesate să se alăture proiectului.