Dacă nu aţi urmărit încă perseidele, mai aveţi timp în noapte de 12 spre 13 august 2024, când va fi atinsă faza maximă a fenomenului!
An de an, observatorii cerului se simt răsfățaţi când ploaia anuală de meteori Perseide ajunge la apogeu!
Conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu, maximul curentului va veni în ziua de 12 august, între orele 16 și 19 TLR. Dar pentru că „este zi și meteorii nu se pot vedea ziua, trebuie să vă uitați pe cer în noaptea de dinaintea maximului, 11/12 august, și în cea de după, 12/13 august”.
Dacă nu ați văzut niciodată un meteor, aceasta este oportunitatea ideală. În speranța unui cer senin, ridicaţi ochii şi priviţi ploaia de stele.
Perseidele sunt denumite după constelația lui Perseus, din care par să iradieze. Cu toate acestea, ele pot apărea oriunde pe cer. Cea mai bună direcție de privit este în zonele cu cer curat, dar întunecat, fără lumini artificiale. Ploaia poate fi cel mai bine observată după miezul nopții, când s-ar putea să vedeți până la 100 de meteori pe oră!
Perseidele sunt bucăți de resturi stâncoase de mărimi ca firele de nisip până un bob de la mazăre, care au fost aruncate cu mult timp în urmă de cometa Swift-Tuttle. Această cometă se dezintegrează încet pe măsură ce orbitează în jurul Soarelui. De-a lungul secolelor, rămășițele sale sfărâmicioase s-au răspândit de-a lungul orbitei sale pentru a forma un flux de particule lungi de sute de milioane de kilometri.
Particulele, numite „meteori”, călătoresc cu 60 km pe secundă în raport cu Pământul. Când unul lovește atmosfera superioară, se creează o dâră încinsă de aer supraîncălzit. Ocazional, cei mai strălucitori supraviețuiesc câteva secunde, lăsând urme de fum strălucitor și gaz.
Nu sunt necesare telescoape sau binocluri, deoarece ploaia de stele este vizibilă cu ochiul liber. Așezați-vă confortabil pe un şezlong sau întindeţi o pătură pe pământ. Stelele căzătoare vor apărea pe tot cerul, nu trebuie să priviți într-o anumită direcție. Trebuie doar să priviţi întunericul.
Perseidele sunt ideale pentru imaginile digitale extraordinare, aşa că e momentul să vă fixaţi camera la un trepied, de preferință cu un obiectiv cu unghi larg și o setare ISO ridicată (întuneric). Cu puțin noroc, ar trebui să capturați una sau mai multe Perseide care „curg” pe fotografie!
Credit foto: ESA, NASA