Considerat cel mai însemnat și statornic reprezentant al expresionismului abstract din România, Romul Nuțiu este un artist complex, condiționat de permanenta, neliniștita căutare a crezului său.
Romul Nuțiu s-a născut în anul 1932, la Bilbor, în județul Harghita. După absolvirea Institutului de Artă din Cluj-Napoca și un stagiu de pregătire și specializare la București cu maestrul Alexandru Ciucurencu, s-a stabilit în Timișoara, începând cu anul 1958.
El face parte dintr-o generație novatoare a plasticii românești care, urmând calea inovației pe la mijlocul deceniului șapte al secolului trecut, și-a exprimat artistic opoziția față de realismul socialist, prin redescoperirea filonului românesc antebelic în context cultural european. În arta noastră, el este considerat pictorul care a deschis drumul informalului, experimentul stând la baza întregii sale opere.
Este considerat cel mai important și statornic reprezentant al expresionismului abstract din România. Între 1970 și 1978 a condus filiala Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara. A predat ca lector al Facultății de Arte timișorene din anul 1961 până la desființarea acesteia, în 1979.
După Revoluție, odată cu reînființarea secției de învățământ artistic din Timișoara în 1990, el revine în viața universitară, contribuind la formarea și afirmarea mai multor generații de artiști. A rămas la catedră până în anul 2010. Doi ani mai târziu, a fost răpus de un cancer necruțător...
Romul Nuțiu este unul dintre creatorii Școlii artistice de la Timișoara, celălalt pol fiind reprezentat de Constantin Flondor.
Foto: Pixabay/ TungArt7