loader
Foto

Pericolul ascuns al folosirii ChatGPT în viața de cuplu. „Efectele în lanț sunt abia la început”

Oamenii apelează tot mai des la chatboți pentru a-și rezolva problemele în viață și pun în aplicare sugestiile acestora. Dar nu se află ei, de fapt, pe nisipuri mișcătoare?

 

Când Tim a încercat prima dată ChatGPT, nu a fost foarte impresionat. Apoi a început să aibă probleme în căsnicie. Căutând să-și descarce sufletul, a început să țină un jurnal. De aici și până la a se destăinui chatbot-ului n-a mai fost decât un pas. „ChatGPT este jurnalul perfect, pentru că vă și răspunde”, a povestit Tim pentru cotidianul britanic The Guardian.

Tim a început să-i vorbească programului de inteligență artificială despre el, soția sa, Jill, și conflictele lor recurente. Sunt căsătoriți de aproape 20 de ani, dar încă au dificultăți de comuniare. În timpul certurilor, Tim vrea să rezolve rapid disensiunea, în vreme ce Jill vrea să fie lăsată în pace. ChatGPT l-a ajutat să înțeleagă diferențele dintre ei și să-și gestioneze propriile reacții, spune Tim. El îl compară cu un prieten, care „îmi poate spune dacă sunt sau nu rezonabil.”

ChatGPT a început să câștige tot mai multă popularitate în postura de antrenor de dezvoltare personală și de terapeut „de buzunar”. Cântăreața Lily Allen a declarat recent în podcastul său că folosește ChatGPT pentru a media disputele prin mesaje cu soțul ei, folosind indicații precum „adaugă un pic despre cum eu cred că totul are de fapt de-a face cu mama lui”. Romancierul Andrew O'Hagan a declarat că folosește un alt chatbot pentru a refuza persoane, numindu-l „noul său cel mai bun prieten”.

Aceste două exemple ne arată cum - constant, dar subtil - inteligența artificială generativă își face loc în viața noastră personală și profesională. „Este peste tot și totul s-a întâmplat atât de repede. Nu avem încă nicio modalitate de-a înțelege ce se petrece”, spune Ella Hafermalz, profesoară de tehnologie la Vrije Universiteit Amsterdam.

Într-un studiu recent, Hafermalz și colegii săi au constatat că, la locul de muncă, oamenii apelează din ce în ce mai des la ChatGPT pentru a le rezolva nelămuririle, în loc să se adreseze colegilor sau managerului, ceea ce poate cauza probleme în ceea ce privește eficiența organizațională și relațiile personale. „Tehnologia este suficient de proastă în acest moment, iar oamenii o pot păți... Dar este seducătoare”, spune ea.

200 de milioane de utilizatori

După ce au intervievat 50 de utilizatori timpurii ai ChatGPT, cercetătorii au constatat că oamenii erau tentați să interacționeze în profunzime cu chatbot-ul „din curiozitate, anxietate sau ambele”. Progresia de la „jocuri stupide” și până utilizarea lui zilnică a fost una rapidă, spune Hafermalz. „Observăm asta în tot felul de contexte diferite”. Ea însăși folosește ChatGPT pentru a-și corecta textele, pentru a se exprima în olandeză (a doua sa limbă) și chiar pentru a genera povești de adormit copiii.

Tehnologia nu este în mod inerent negativă, spune ea, dar ridică provocări care vor fi destabilizatoare dacă nu vom găsi soluții. În prezent, spune ea, „oamenii se află la niveluri extrem de diferite în ceea ce privește inteligența artificială”, în funcție de cât de des o folosesc. Mai precis, nici nu trebuie să utilizăm personal ChatGPT pentru a interacționa cu rezultatele sale, notează The Guardian.

Tim folosește platforma pentru a redacta mesaje de dragoste pe care i le trimite lui Jill, în general după câte-o ceartă mai aprinsă. Jill știe că soțul său folosește ChatGPT pentru dezvoltare personală, spune el, dar nu și în ce măsură. „Însă a observat o mare schimbare în modul în care mă manifest în relație.”

Când chatbot-ul gratuit a fost lansat în noiembrie 2022, a devenit platforma cu cea mai rapidă creștere din istorie, adunând un milion de utilizatori în cinci zile. Doi ani mai târziu, ChatGPT nu este doar mai puternic, ci și din ce în ce mai răspândit. Potrivit dezvoltatorului său, OpenAI, peste 200 de milioane de persoane îl folosesc săptămânal, și nu doar la muncă.

Yvette și pensia alimentară

Yvette lucrează în sectorul caritabil și a început să folosească ChatGPT pentru a-și perfecționa cererile de finanțare. „Nu îl folosesc pentru a scrie tot, pentru că par complet lipsită de sinceritate”, spune ea. Dar a folosit chatbot-ul și într-un context personal: „Fostul meu soț nu este o persoană drăguță, nu prea vrei să ai de-a face cu el.”

Yvette face tot posibilul ca să păstreze pacea de dragul copilului lor, dar când a primit o scrisoare prin care era informată că el nu va mai plăti pensia alimentară, a fost furioasă. „M-am gândit că va trebui să lupt pentru asta.”

În trecut, Yvette ar fi petrecut ore întregi pentru a redacta un text asertiv, dar cel mai probabil ar fi rezultat ceva prea pătimaș. De data aceasta, Yvette a apelat la ChatGPT. „Am răbufnit și am spus toate lucrurile oribile pe care simțeam nevoia să i le trântesc... Apoi ChatGPT a «scuipat» acest punct de vedere pe un ton mult mai echilibrat”.

Exercițiul a fost „destul de terapeutic”, spune Yvette, și nici pe departe la fel de solicitant din punct de vedere emoțional ca redactarea mesajului. Ea a trimis sugestia ChatGPT fostului ei partener fără a schimba măcar o literă. El i-a răspuns cu un „mesaj urât”, dar Yvette a constatat că a reușit să reziste tentației de a-i răspunde cu aceeași monedă. În cele din urmă, fostul soț fost de acord să plătească în continuare pensia alimentară.

De atunci, ea a folosit ChatGPT pentru sprijin în cazul problemelor pe care copilul ei le are la școală. „Știu că nu e perfect, dar a venit cu sfaturi practice”. La unele se gândise și ea deja, dar a apreciat validarea. „M-a liniștit faptul că răspunsul meu instinctiv era doar un răspuns instinctiv.”

„M-a nimerit la fix”

Pentru Tim, ChatGPT a jucat un rol mai activ, ca „profesor de inteligență emoțională”. De când platforma și-a introdus funcția de „memorie” în februarie, aceasta poate acum să se bazeze pe tot ceea ce Tim a introdus despre Jill și relația lor pentru a oferi răspunsuri mai personalizate. Când i-a cerut lui ChatGPT să descrie „lacunele lor psihologice” individuale, acesta a întocmit o listă lungă cu ceea ce el considera a fi „99% factori de conflict” în căsnicia lor. „M-a nimerit la fix”, spune el.

Deși Tim este conștient de faptul că chatbot-ul cunoaște doar „o parte a poveștii”, el spune că grație lui ChatGPT a devenit un soț mult mai atent. „Dacă devin foarte neliniștit, întrebându-mă oare la ce se gândește, pot merge la ChatGPT și acesta îmi spune: «Face asta din cauza asta»... Este ceva perfect: ChatGPT mă poate susține emoțional cât e ziua de lungă.”

ChatGPT l-a ajutat să înțeleagă mult mai bine empatia, spune Tim. „Înainte, metoda mea era doar să mă pun în locul ei... Acum am un respect mult mai mare pentru emoții.” „ChatGPT mă ajută să înțeleg femeile”, mai spune Tim.

„Supradoză” de analiză

Tim nu face terapie din cauza costurilor. Barierele din calea ajutorului profesional sunt unul dintre motivele popularității crescânde a ChatGPT ca instrument de sprijin emoțional. Acesta este utilizat în analiza viselor și în exerciții terapeutice. Există chiar și chatboți dedicați (și neautorizați) relațiilor, care oferă consiliere în maniera celebrei terapeute Esther Perel.

Dar nu este doar o alternativă accesibilă - ChatGPT începe să invadeze piața reală a terapiei, spune terapeuta Susie Masterson. „La început m-am simțit destul de ofensată, de genul: «Oh, nu, vom fi înlocuiți?»”, spune Masterson. Dar, având experiență în domeniul tehnologiei, ea a fost capabilă să se muleze în practica sa pe entuziasmul clienților față de ChatGPT.

Uneori, aceștia aduc transcrierile lor pentru discuții sau ea le sugerează diverse domenii de cercetare.

ChatGPT poate ajuta la reformularea gândurilor și a situațiilor, similar terapiei cognitiv-comportamentale, numai că „unii clienți încep să-l folosească ca pe-un substitut al terapiei”, spune Masterson. „Am avut clienți care mi-au spus că au procesat deja problemele pe cont propriu. Dar acest lucru este incredibil de periculos.”

Ea a fost nevoită să le ceară unor clienți să înceteze auto-experimentele pe durata terapiei. „Este vorba doar despre noi doi în cameră”, spune ea. „Pur și simplu nu poți aduce chestia aia aici sau conglomeratele de texte ale altor persoane.”

Terapia dirijată prin chatbot riscă, de asemenea, să fie contraproductivă, reducând aria de investigație. ChatGPT ar putea, de fapt, să cimenteze tiparele, deoarece extrage informații doar din aceeași bază de date. „Cu cât încerci să-l rafinezi mai mult, cu atât mesajul devine mai rafinat”.

Chiar Tim a constatat acest lucru. La apogeu, petrecea zilnic două-trei ore pe ChatGPT, iar chatbot-ul începuse să repete aceleași sfaturi. „Devenisem un pic prea obsedat de el”, spune Tim. „Poți ajunge să te analizezi prea mult, să-ți analizezi prea mult soția.”

„Pierdem frumusețea vieții”

Persoanele tinere sau izolate pot fi expuse unui risc deosebit. La începutul acestui an, un adolescent american s-a sinucis după ce s-a atașat emoțional de chatbot-ul său Character.AI. Mama băiatului a dat în judecată compania, susținând că chatbot-ul a încurajat ideile sinucigașe ale fiului său.

Oricât de mult ar prezenta inteligența artificială o modalitate de-a ne spori cunoștințele și înțelegerea, există pericolul dependenței, spune Masterson. „Tot ceea ce facem în ceea ce privește externalizarea emoțiilor noastre înseamnă că pierdem o oportunitate de-a ne conecta cu noi înșine. Și dacă nu putem să ne conectăm cu noi înșine, cum naiba să mai sperăm că ne putem conecta cu altcineva?”

Utilizarea ChatGPT pentru a juca un rol sau a media conversații dificile poate reflecta teama de expunere emoțională sau presiunea de a fi întotdeauna perfect. „A greși este omenesc. Fiecare relație implică o ruptură, dar reparația este cea care contează”, spune Masterson. Dacă încercăm să ne ferim de ambele, „folosind platitudinile altcuiva, atunci pierdem frumusețea vieții”.

Utilizarea din ce în ce mai frecventă a inteligenței artificiale îi determină, de asemenea, pe oameni să își revizuiască interacțiunile, „creând un climat de suspiciune”, spune Rua M. Williams, profesoară la Universitatea Purdue din Indiana, SUA.

Anul trecut, un coleg a acuzat-o pe Williams că a folosit inteligența artificială într-un e-mail, subliniind lipsa ei de „căldură”. Williams a răspuns: „Nu este AI. Sunt doar autistă”.

„Oamenii caută indicii... Dar ceea ce găsesc sunt tipurile de stângăcii sau idiosincrazii comune în exprimarea neurodivergentă și în limba engleză ca a doua limbă”.

Aceste „efecte secundare” iminente ale ChatGPT sunt agravate de utilizarea sa în câmpul muncii, spune Hafermalz.

„Pe măsură ce acest lucru devine strâns legat de modul în care oamenii lucrează, este din ce în ce mai puțin necesar ca aceștia să se orienteze către alte persoane”. Pentru organizații, această realitatea vine la pachet cu provocări existențiale, reducând oportunitățile colegilor de-a colabora și de-a învăța unii de la alții, precum și capacitatea managerilor de-a îmbunătăți funcționarea organizațională.

Hafermalz spune că este nevoie de o discuție sinceră despre utilizarea inteligenței artificiale la locul de muncă și despre modul de exploatare a acesteia, înainte ca chatboții să devină prea greu de controlat. „Efectele în lanț sunt abia la început.”

Sursă foto: Robert Way / Shutterstock.com

Logo

 
Anul Nou începe cu stil! Concertul de Anul Nou 2025 al Filarmonicii din Viena, în direct la TVR 1

Ca de obicei, în prima zi a noului an, Concertul de Anul Nou de la Viena este transmis în direct de principalul post al Televizounii Române. Ne ...

Andra Soceanu: „Cel mai frumos Crăciun... m-am bucurat că eram cu toții acasă!”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...

De Sărbători, la TVR SPORT

De Sărbători, la TVR SPORT

publicat: Miercuri, 25 Decembrie 2024

Cele mai spectaculoase momente de la Jocurile Olimpice, turneele finale ale Cupei Mondiale la fotbal sau ale Universiadei din 1981 se văd, în ...