loader
Foto

Galerie foto

Pe Calea partizanilor din Apuseni. „Ora Regelui” revine cu ediţii în premieră la TVR 1

Din 26 octombrie, urmărim noul sezon „Ora Regelui” tot sâmbăta, dar de la ora 13.00. În prima ediţie, mergem pe Calea Partizanilor din Apuseni, primul traseu memorial-tematic din România.

 

Sâmbătă, 26 octombrie, la TVR 1, „Ora Regelui” ne prezintă povestea Drumului rezistenței, un omagiu adus de o mână de entuziaști clujeni Grupului Teodor Șușman, cel al luptătorilor anticomuniști din Țara Moților.

(w882) Ora Regelu

După ani de șicane birocratice și de eforturi organizatorice, Grupul Monarhiștilor Clujeni a inaugurat un traseu memorial excepțional pentru a onora eroismul acelei părți a României Regale care nu a abdicat de la valorile strămoșești. Ca și alții de pe tot teritoriul țării, Grupul Șușman a declarat razboi comunismului.

(w882) Principesa

Alteța Sa Regală Principesa Sofia, alături de istorici, arheologi, jurnaliști, preoți, politicieni și urmași ai moților-eroi s-au întâlnit la Răchițele sub sloganul: „Neuitându-i vom dăinui".

„Tatăl meu, Regele Mihai, ne povestea mie și surorilor mele despre curajul și determinarea partizanilor și cum acestea au devenit un simbol al luptei pentru libertate”, a declarat Principesa Sofia.

(w882) Ora Regelu

Undeva, în inima Munților Apuseni, pe o vreme neprielnică drumeției, zeci de temerari au ținut să-i comemoreze pe luptătorii anticomuniști pornind pe traseul de la Troița Grupului Șușman, amplasată pe drumul județean Răchițele-Doda Pilii, în amonte de Valea Firei.

(w882) Ora Regelu

Bogdan Şerban Iancu şi istoricul Cornel Jurju

„Este o zi a bucuriei și a emoției, pentru că această zi și acest traseu memorial reprezintă un pas înainte pentru a împlini testamentul moral al Lucreției Jurj și a celor pe care eu i-am cunoscut în anii ’90 în Răchițele și în alte sate și care cu toții își doreau ca durerea, ca lacrimile, ca sângele care s-au revărsat în acești munți să nu rămână în uitare. Aceasta este esența motivațională care ne-a condus să facem acest lucru”, a spus istoricul Cornel Jurju.

(w882) Ora Regelu

Calea Partizanilor din Apuseni este primul traseu memorial-tematic din România, și va face parte din Ecomuzeul Țării Moților. Circuitul se întinde pe zece kilometri și este presărat cu nouă popasuri în care se găsesc panouri cu secvențe din povestea Grupului „Șușman” și a moților ce s-au opus dictaturii comuniste.

Obiectivul memorial-turistic a fost realizat de urmașii martiricei familii Șușman și de Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni, Fundația „Corneliu Coposu”, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și Asociația Voluntarilor din Ciucea.

(w882) Ora Regelu

Echipa emisiunii „Ora Regelui” ne poartă prin pădurile, văile, poienile și peșterile Apusenilor, într-o drumeție pe cărările unui fragment din istoria tragică a locului și a țării, care mărturisește că memoria e fundamentul identității și al libertății, după cum spun autorii acestui proiect extraordinar.

Emisiunea „Ora Regelui” se vede la TVR după următorul program: TVR 1 – sâmbătă, 26 octombrie 2024, ora 13.00; TVR Internațional – sâmbătă, 26 octombrie 2024, ora 16.00;

TVR Moldova – joi, 31 octombrie 2024, ora 16.00.

Director de imagine: Mihai Covrig

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Bogdan Șerban-Iancu

 

 

 

 

Logo

 
Spoken words, o practică poetică a Tatianei Ernuțeanu / VIDEO

Tatiana Ernuțeanu, autoare a trei volume de poezii, apropiată a r egretatului poet Ioan Es. Pop, trăiește emoția muzicii vechi și promovează ...

Sub semnul generozităţii. Concertul Regal Caritabil, în direct la TVR Cultural

Vineri, 25 octombrie, de la ora 19.00, TVR Cultural va difuza Concertul Regal Caritabil organizat de Fundația Regală Margareta a României. De la ...

Alegeri prezidenţiale 2024: TVR propune o dezbatere cu toţi cei 14 candidaţi

TVR va reflecta campania electorală pe toate posturile TV din portofoliu prin emisiuni de promovare electorală şi dezbateri.