loader
Foto

Galerie foto

Pe aripile folclorului: povestea Ștefaniei Rareș

RECOMANDARI

Artista, recunoscută pentru vocea sa deosebită și repertoriul bogat, este cea care ne-a pus în lumină folclorul bucovinean.

 

Născută pe 28 octombrie 1939 în Dumbrăveni, județul Suceava, a crescut într-o familie numeroasă, fiind opt frați la părinți. Cariera sa artistică a început în 1959, când s-a alăturat ca solistă a Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava, devenind rapid o prezență remarcabilă pe scenele din întreaga țară.

De-a lungul carierei, Ștefania Rareș a colaborat intens cu Televiziunea Română, participând în numeroase emisiuni de succes. Printre cele mai notabile se numără aparițiile în emisiuni emblematice precum „Tezaur folcloric” și „O dată-n viață”, care promovează tradițiile românești autentice.

De asemenea, artista a fost invitată frecvent în programe dedicate marilor valori ale folclorului nostru. În toate aceste colaborări, a prezentat publicului cântece de suflet din Bucovina, păstrând vie moștenirea muzicală a acestei regiuni.

Cariera sa a fost recunoscută prin numeroase distincții, iar în 2002, artista a primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler, o apreciere a contribuției sale la promovarea culturii populare românești.

În ultimii ani, Ștefania Rareș a continuat să înregistreze și să lucreze cu artiști tineri, rămânând o figură respectată și apreciată de toate generațiile. O colaborare recentă, alături de tenorul Dragoș Cicu, evidențiază deschiderea artistei către noi orizonturi muzicale, păstrând totodată legătura cu rădăcinile sale folclorice.

Cu o carieră de peste șase decenii, ea este o voce inconfundabilă în muzica populară românească, o veritabilă mesageră a cântecului tradițional, un exemplu de dedicare și pasiune pentru folclor.

„La mulți ani, Ștefania Rareș, glas de neuitat al Bucovinei! Cu fiecare melodie, ai pus o fărâmă din sufletul tău în sufletul nostru!”

Sursa: Arhiva TVR.

Sursa foto: "Antidot la uitare" Arhiva TVR

 

 

 
Vinerea Patimilor  Domnului Iisus Hristos, zi de post negru si rugăciune

Vinerea Mare ne amintește de Patimile Mântuitorului pentru păcatele omenirii, de răstignirea pe Cruce care nu era practicată de evrei, ci de ...

Remix junior: Nicolae Covaci și PHOENIX: trecut, prezent, viitor

Ediție specială  Remix Junior : Ultimul interviu Remix cu Nicolae Covaci / Phoenix merge mai departe: ...

Pătrundem „Secretele istoriei” şi îl cunoaştem pe „Rafael Sanzio, copilul-minune al Renaşterii”

Om, artist, semizeu. Urmărim la TVR Cultural sâmbătă, pe 26 aprilie, de la ora 20.00, un documentar ce înfăţişează personalitatea, parcursul şi ...