loader
Foto

Galerie foto

"Patul lui Procust”, un film-eveniment, miercuri, la TVR 1

Recapitularea pentru bac continuă cu o nouă ecranizare a unui roman interbelic celebru. TVR 1 prezintă  miercuri, 12 iunie, ora 22.10 "Patul lui Procust” ecranizare a romanului omonim de Camil Petrescu.

 

Filmul este o co-producție România-Republica Moldova din 2001,  regia fiind semnată de basarabenii Sergiu Prodan și Viorica Meșină. Rolurile principale sunt interpretate de Oleg Iankovsky, Maia Morgenstern, Gheorghe Dinică, Petru Vutcărău și Tania Popa.

Deși s-a spus că filmul este cu mult sub valoarea romanului lui Camil Petrescu, ecranizarea are meritul de a aduce pe marile ecrane actori de calibru și de a lăsa spectatorul să parcurgă structura epistolară a cărţii. Cu relațiile amoroase misterioase ale personajelor, cu emoțiile și frământările lor, al căror secret nu se dezleagă decât spre finalul poveştii. Dar și cu o coloană sonoră semnată de marele compozitor basarabean Eugen Doga.

În mitologia greacă, Procustes (“întinzătorul”) îi ademenea pe trecători să se odihnească pe patul său, iar apoi îi „regla” pe aceștia la dimensiunea patului (fie prin tăierea capului și/sau picioarelor dacă victimele erau prea înalte, fie trăgând de aceștia pe roată ca să îi intindă până la dimensiunea patului, daca erau prea scunzi).

(w882) Patul lui

Acesta era Patul lui Procust, iar de aici putem înțelege mai bine și cartea lui Camil Petrescu. În care personajele-naratori sunt doamna T, Fred Vasilescu, George Ladima, Emilia, care își duc existența într-o societate imaginată ca un „pat al lui Procust”, unde valorile intelectuale și aspirațiile sunt încadrate de limite impuse de societate.

Aproape deloc difuzat în ultimii ani de posturile de televiziune, „Patul lui Procust” a obţinut Piramida de aur pentru regie la categoria „Cel mai bun film” în cadrul Festivalului de Film de la Cairo, în 2002.

O primă încercare de ecranizare după această capodoperă a literaturii române interbelice a fost ”Cei care plătesc cu viața”, film regizat în 1989 de Șerban Marinescu,  scenariul fiind bazat pe romanele ”Patul lui Procust” și ”Jocul ielelor”.

Mai multe detalii despre Festivalul Filmului Bacalaureat AICI.

Logo

 
Laura Lavric, 78 de ani de cântec și bucurie

Laura Lavric, 78 de ani de cântec și bucurie

publicat: Vineri, 20 Septembrie 2024

De la debutul remarcabil din 1967 la momente memorabile și spectacole internaționale, artista continuă să impresioneze prin muzica sa tradițională

Specialist în informatică agricolă, într-o fermă a viitorului

Tinerii dau speranțe agriculturii viitorului, dincolo de greutățile de azi. Prin tehnologii inovative, care să asigure sustenabilitatea și ...

Roxana Zamfirescu: „Mi-a rămas în amintire Drăgaica din vremea copilăriei mele”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...