loader
Foto

Patagonia, la marginea lumii

Situată la extremitatea sudică a continentului sud-american, pe teritoriul statelor Argentina și Chile, Patagonia are de circa patru ori suprafața României, însă o populație de zece ori mai redusă.

 

EDGAR DEGAS – FEMEI LA O CAFENEA, SEARA

Reîntors din America la Paris în anul 1873, Edgar Degas se dedica înfățișării realității cotidiene, potrivit programului estetic al impresioniștilor. Frecventa împreună cu Édouard Manet cafeneaua Guerbois, în Montmartre, unde li se alăturau Renoir, Monet și alți amici. În căutarea modernului, respingea constrângerile și experimenta noi tehnici în atelierul propriu, dar și în stradă, ridicând subiectele triviale pe culmile artei. (ep.2)

MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ DIN AMERICA

Graţie noului plan de redresare economică iniţiat de președintele Franklin Delano Roosevelt, americanii, indiferent de clasă socială, redobândiseră încredere în țara și conducătorii lor. În 1936, producția industrială revenise la 90 de procente din cea consemnată în 1929. Însă, din cauza costurilor mari ale programelor federale responsabile cu reducerea șomajului, Roosevelt a decis să renunțe la ele. Adversarii preşedintelui se plângeau că impetuozitatea îl făcea nechibzuit. Opoziția de dreapta îl compara cu Stalin, în vreme ce stânga îl acuza că o ia pe urmele lui Hitler. (ep.4)

ROMA

Dincolo de porticul din marmură albă cu fronton triunghiular, ni se dezvăluie cea de-a doua sală a Pantheonului (Templul Tuturor Zeilor), aflată sub uriașa boltă – în fapt, parte a unei sfere, deoarece înălțimea jumătății inferioare este egală cu raza domului, având 43 de metri ! Pentru a realiza impresionanta structură, romanii au folosit, printre altele, un material revoluţionar: cimentul, care conținea un ingredient „minune”: cenușă vulcanică puzolanică. (ep. 2)

PATAGONIA

Mărginită de 3.400 km de litoral, cu Pacificul la est și Atlanticul în vest, deține numeroase lacuri alimentate de cele mai vaste întinderi înghețate din afara zonelor circumpolare. Neîmblânzită și atemporală, Patagonia oferă călătorilor emoții și experiențe profunde, etalând un model de reconciliere a omului cu natura. (ep.1)


Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

***

Foto credit/free image: cnlopezv/ Pixabay - Patagonia

Această ediție ”Teleenciclopedia” se difuzează pe 5 octombrie, de la ora 18:55, la TVR 1.  Reluare în 7 octombrie, de la ora 11:00.

Logo

 
Campania Televiziunii Române „Împreună facem bine!”, în emisiunea „Prim plan”

Joi, 3 octombrie, de la ora 21:00, Ştefan Onică şi Roxana Zamfirescu vor dezbate alături de invitaţi bilanţul final al campaniei umanitare ...

Muzica internaţională şi tinerii interpreți, pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Iuliana Tudor ne aduce, la TVR 1, cele mai frumoase spectacole din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional „Cântecele ...

Cariere de succes: Mihaela Dinklage, profesor în Germania (II)

Profesor de matematică, germană și etică în Germania, editor de manuale școlare pentru învățarea limbii germane, traducător al unor romane de ...