loader
Foto

„Parlez-vous francophonie?” de Ziua Internațională a Francofoniei

RECOMANDARI

Deși Bucureștiul a rămas „Micul Paris” doar în poveștile din altă epocă, iar franceza nu prea se mai aude pe stradă sau în familie, ne simțim în continuare francofoni. Din 1994, România s-a alăturat Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), care reunește 93 de state și guverne, iar pe 20 martie marcăm Ziua Internațională a Francofoniei.

 

În aceeași zi, sub egida Organizației Națiunilor Unite (ONU), este celebrată și Ziua Limbii Franceze. Ambele sărbători sunt dedicate locuitorilor țărilor francofone, dar și celor din țări unde limba franceză este mai puțin răspândită.

În fiecare an, pe 20 martie, țările membre OIF organizează concursuri, ateliere, conferințe științifice, dezbateri și alte evenimente dedicate Zilei Internaționale a Francofoniei, ținând cont de sloganul ediției. Cel din acest an este „Mă educ, deci sunt activ!”, deoarece „educația creează cetățeni conștienți, pregătiți pentru a face față provocărilor.”

Televiziunea Română difuzează ştiri dedicate acestei zile şi realizează, în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez, emisiunea-concurs „Parlez-vous francophonie?”. Prezentată de Roman Chrétien, emisiunea având ca tematică limba franceză și francofonia va fi difuzată pe 20 martie, la TVR 2, de la ora 20:00. Concurenții sunt adolescenți din licee bilingve din Botoșani, Constanța, Baia Mare, Ploiești, Dej, Brașov și București.

(w882) Parlez-vou

Prima etapă a concursului s-a desfășurat la nivelul fiecărui liceu și a constat în redactarea unei scrisori de motivație, un interviu și evaluarea rezultatelor școlare la limba franceză. Competiția din studioul TVR include două semifinale, fiecare cu câte patru concurenți, și o finală, cu același număr de participanți. Câștigătorul va ajunge, în această vară, în Franța, la Vichy, pentru un stagiu lingvistic de 15 zile.

(w882) Parlez-vou

Termenul de „francofonie” a fost introdus în 1880 de geograful Onésime Reclus, pentru a desemna ideea unei comunități de vorbitori de franceză, una dintre cele mai vorbite limbi din lume, după chineză, engleză, spaniolă și arabă. Conform statisticilor, există peste 300 de milioane de vorbitori de limbă franceză, iar franceza este limba oficială în 33 de țări și teritorii de pe cinci continente. Totodată, este una dintre cele două limbi de lucru ale Secretariatului General al Organizației Națiunilor Unite și a aproape tuturor organizațiilor internaționale.

20 martie este data la care, în 1970, delegaţii din 21 de state au semnat, la Niamey (Niger), tratatul de creare a Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), devenită, în 2005, OIF. ACCT era o organizație interguvernamentală bazată pe o limbă comună – franceza – având drept scop promovarea diversității culturale și intensificarea cooperării culturale și tehnice între statele membre. În cei peste 55 de ani de activitate, organizația s-a modernizat și s-a extins spre domenii precum cele politice și de cooperare, dezvoltând rețele de reprezentare și parteneriate. Astăzi, OIF este un actor important pe scena internațională și un model de diversitate. Numărul membrilor a crescut la 56, printre care și România (din 1994), alături de 32 de țări și guverne cu statut de observator și 5 membri asociați.

Emisiunea „Parlez-vous francophonie?” poate fi urmărită pe TVR 2 pe 20 martie, ora 20:00, și în reluare pe 21 martie, de la ora 17:00.

surse: www.francophonie.org, tvr.ro  

 
EXCLUSIV. Dreptate pentru Leonard Zăicescu, supraviețuitor al Holocaustului, la 98 de ani. Parchetul General atacă în instanță deciziile de achitare ale criminalilor de război, pentru care România a fost condamnată la CEDO

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va ataca în instanță deciziile prin care au fost achitați doi criminali de război, în ...

„Vreau să arăt publicului că vitalitatea nu are vârstă.” Anca Mazilu vine cu noi ediţii în premieră, sâmbăta, la „Eu pot!”

Un nou sezon al emisiunii ce îşi propune să traseze telespectatorilor un ghid de viață bună începe pe 5 aprilie. Anca Mazilu ne aşteaptă cu ...

Despre spaţiul cosmic şi drumul la Baia-Mare la NASA, într-o discuţie fascinant la TVR1

„Dincolo de alb şi negru” revine cu un nou sezon de interviuri cu oameni excepţionali Seria întâlnirilor cu oameni care se bucură de ...