loader
Foto

Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu

Duminică, 10 martie, TVR Internaţional difuzează, de la ora 23.00, un documentar, realizat în 2011 de Nicolae Mărgineanu, despre omul şi duhovnicul Arsenie Boca.

 

O personalitate unică ce atrăgea ca un magnet oamenii din toate categoriile sociale, dar şi suspiciunea autorităţilor vremii, care nu puteau înţelege de unde venea acea forţă excepţională de a face lumea să se adune în jurul său.

Arsenie Boca s-a născut la 29 septembrie 1910, la Vaţa de Sus (Hunedoara). A urmat Liceul Național Ortodox „Avram Iancu” din Brad, pe care l-a terminat ca şef de promoţie în 1929. În acelaşi an, s-a înscris la Academia Teologică din Sibiu, pe care o absolvă în 1933. La recomandarea profesorului Nicolae Popoviciu a primit o bursă din partea Mitropolitului Ardealului Nicolae Bălan pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din București, unde, în paralel, avea cursuri şi la Facultatea de Medicină, ținute de profesorul Francisc Rainer. Participa şi la prelegerile de Mistică creştină ale profesorului Nichifor Crainic, de la Facultatea de Teologie din București.

(w882) arsenie bo

foto: doxologia.ro

Trimis de chiriarhul său, Nicolae Bălan, călătoreşte la Muntele Athos pentru a aduce manuscrisele româneşti şi greceşti ale Filocaliei. Aici are parte de o experienţă duhovnicească formatoare pentru viața de călugăr pentru care optase încă din anii studenţiei.

Părintele este considerat de mulţi credincioşi drept ultimul sfânt al românilor. A devenit o legendă datorită faptelor şi vorbelor sale profetice, considerate drept miracole de cei care le-au văzut şi le-au auzit.

***

Echipa de producţie:

Nicolae Mărgineanu (regizor şi producător)

Ion Costin Manoliu (text/comentariu)

Maria Ploae (narator)

Marian Nicola (redactor)

Documentarul poate fi urmărit şi online pe TVR+.

Logo

 
Mic îndrumar pentru călătoarea perfectă

Mic îndrumar pentru călătoarea perfectă

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Orice femeie îşi doreşte să arate impecabil, chiar şi după ce a petrecut 10 ore prin aeroporturi, a schimbat două avioane şi a stat, alături de ...

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Eugen Moritz este artist vizual, prof. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul de Fotografie, Video și ...

Ediție specială FILIT Chișinău

Ediție specială FILIT Chișinău

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, organizat de Fundația KA-TET, va reuni numeroși prozatori, poeți, traducători, editori, ...