loader
Foto

Palawan - imperiul perlelor

Reflexii aurii, calde, o suprafaţă fără nicio asperitate: aşa arată perla perfectă a scoicii Pinctada Maxima. Preţul său: câteva mii de euro. În natură, doar o scoică din 20.000 poate produce o perlă de o asemenea frumuseţe.

 

Pinctada Maxima este, după cum îi spune și numele, cea mai mare stridie din lume care produce perle. Poate ajunge până la 30 cm în diametru.

Molusca bivalvă face parte din familia Pteriidae și include varietăți albe/argintii și aurii. Se consideră a fi cea mai rară dintre toate stridiile producătoare de perle.

(w882)

Creează perle cu un sidef foarte gros (2 - 4 mm) care se formează în etape, într-o perioadă foarte îndelungată, până la 4-5 ani. Stridiile din acest grup au un trecut foarte îndepărtat, fiind descoperite fosile ce au sute de milioane de ani vechime.

În prezent, aceste specii sunt cultivate mai ales în Australia, Indonezia, Tahiti și Filipine. Stridiile cultivate în Filipine produc de obicei perle aurii, care sunt foarte căutate în toată lumea, mai ales în China.

(w882)

De aceea, în arhipelagul Palawan din Filipine s-au înfiinţat ferme de perle, ce au venituri de mai multe milioane de euro pe an, datorate cercetărilor de laborator şi unei politici de personal foarte stricte.

Marți, 2 octombrie, de la ora 11:00, TVR 2 difuzează documentarul ”Palawan - imperiul perlelor” (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010).

Info: https://museum.wa.gov.au/explore/lustre-online-text-panels/pinctada

Foto: Shutterstock

Logo

 
Palawan - imperiul perlelor

Palawan - imperiul perlelor

publicat: Duminică, 29 Septembrie 2024

Reflexii aurii, calde, o suprafaţă fără nicio asperitate: aşa arată perla perfectă a scoicii Pinctada Maxima. Preţul său: câteva mii de euro. ...

Simona Halep revine în activitatea competițională

Simona Halep revine în activitatea competițională

publicat: Duminică, 29 Septembrie 2024

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, fost lider mondial și fostă dublă campioană de Mare Şlem (Roland Garros şi Wimbledon), va evolua ...

Din 30 septembrie, de la ora 9:00, telespectatorii din Iași și nu numai vor avea ocazia să se conecteze la un nou format matinal, „Diminețile ...