loader
Foto

Păianjenii folosesc licuricii pentru a prinde mai multă pradă

RECOMANDARI

Licuricii de sex masculin prinși în pânza unui păianjen țesător de „globuri” devin capcană mortală atrăgând noi victime pentru paianjeni.

 

Odată ce păianjenii țesători prind licuricii masculi în pânzele lor, ei transformă insectele condamnate în momeală, folosind fulgerul lor indicator pentru a atrage mai multe mese.

Potrivit NewScientist, Xinhua Fu de la Universitatea Agricolă Huazhong din China a observat că licuricii masculi (Abscondita terminalis), dar nici o femelă din specie, s-au blocat adesea în pânza unui păianjen țesător de sfere (Araneus ventricosus) și s-a întrebat dacă masculii sunt ademeniți de păianjeni în vreun fel. Atât masculii, cât și femelele - licurici folosesc semnale intermitente, iar spectacolele de lumini ale femelelor atrag bărbații în locația lor. Așa că Fu și colegii săi au investigat cum ar putea păianjenii să exploateze acest limbaj al iubirii.

Într-o porțiune de teren agricol din provincia Hubei, China, echipa a efectuat o serie de experimente pe 161 de rețele diferite, unele cu și altele fără păianjeni. Cercetătorii au plasat un licurici mascul – unii licurici aveau abdomenul strălucitor înnegrit cu cerneală – în fiecare rețea. Pânzele cu un păianjen și cu un licurici care luminează liber au atras mai mulți licurici masculi, în comparație cu pânzele fără păianjeni prezenți sau doar cu licurici care nu luminează.

(w882) licurici

Licuricii masculi din pânza ocupată de păianjeni aveau un semnal flash neobișnuit. Semăna mai mult cu cel al femelelor, cu un pulsat în loc de două. Dar licuricii dintr-o pânză goală au strălucit normal.

Acest lucru sugerează faptul că păianjenii manipulează semnalele licuricilor masculi pentru a le imita pe cele ale femelelor, atrăgând alți masculi care caută pereche, potrivit membrului echipei Daiqin Li de la Universitatea Hubei. Este încă necunoscut modul în care păianjenul modifică semnalele prăzii imobilizate, dar „veninul păianjenului sau mușcătura în sine poate duce la modificări ale modului de „clipire” a masculilor prinși în capcană”, potrivit lui Li.

Alte animale pot folosi prada capturată ca năluci, valorificând diferite tipuri de semnale, spune Li, cum ar fi sunete sau eliberarea de feromoni.

***

Sursă: NewScientist.com

Credit foto: Ridho Arifuddin, anko70 - Shutterstock

Tag-uri: licurici, păianjeni
 
De-a v-ați ascunselea cu soarele, la ”E vremea ta!”

De-a v-ați ascunselea cu soarele, la ”E vremea ta!”

publicat: Miercuri, 05 Februarie 2025

Ce se întâmplă cu calota de gheață din Groenlanda, care este situația după activitatea seismică intensă din Marea Egee, pentru ce este faimos ...

„A descifra esenţa unui loc este o experienţă polivalentă”

La 10 ani de „Cap compas”, Elena Dinu ne vorbeşte cu pasiune despre descoperirea lumii şi bucuria de a împărtăşi cu telespectatorii experienţele ...

De ce ne plac atât de mult reality show-urile? Anatomia unei fascinații

Sunt pretutindeni, ca aerul. Gonim spre casă pentru ele. Ne hipnotizează, ne asediază gândurile. Emisiunile de reality tv au devenit poate cel ...