loader
Foto

(P) Cum prelungești viața espressorului tău

RECOMANDARI

De fiecare utilizator depinde durata de viață a espressorului său de acasă. Printr-o îngrijire adecvată și prin urmarea întocmai a instrucțiunilor producătorului, aparatul de cafea va fi păstrat în stare optimă de funcționare o perioadă lungă de timp.

 

Descoperă în continuare câteva recomandări pentru a te bucura acasă de o cafea perfectă, întreținând în mod corespunzător espressorul.

Curățarea aparatului ori de câte ori este nevoie

Următoarea grijă a unui utilizator care alege un aparat de cafea pentru a-l întrebuința acasă este să-l întrețină în mod corect. Curățarea este cea mai importantă sarcină de îndeplinit. Nu există o perioadă anume pentru spălarea espressorului, ci fiecare utilizator va ține cont de frecvența utilizării aparatului și de necesitatea curățării, dacă, de exemplu, s-a așezat praful sau a curs cafea pe el.

În funcție de model, espressoarele folosesc apă, capsule sau boabe, iar reziduurile de cafea și umezeală pot favoriza apariția mucegaiului sau a mirosurilor neplăcute dacă nu sunt îndepărtate regulat.

Pentru modelele pe bază de capsule, trebuie scos și spălat suportul de capsule, precum și tăvița de scurgere, cel puțin o dată pe săptămână. De asemenea, este nevoie de curățarea rezervorului de apă cu apă caldă și un detergent de vase blând. Pentru a menține aparatul curat și igienic, se recomandă și ștergerea exteriorului său cu o lavetă curată și umedă.

Detartrarea este esențială pentru longevitatea aparatului

Apa dură, adică bogată în săruri minerale, în special calciu și magneziu, este un inamic principal pentru espressoare. Depunerile de calcar pot afecta și funcționarea aparatului, dar și gustul cafelei. De aceea, atât espressoarele cu capsule, cât și cele cu boabe trebuie detartrate periodic.

Espressoarele moderne, cum sunt cele complet automate, semnalizează prin aprinderea unui indicator luminos că au nevoie de curățare a sistemului intern. Aparatele de acest tip au și un program automat de detartrare, pe care trebuie să-l demarezi pornind aparatul și urmând instrucțiunile producătorului.

Se folosesc, de obicei, anumite tablete de detartrare indicate de producător și care sunt ușor de folosit. Nu se recomandă utilizarea oțetului pentru detartrarea espressoarelor, deoarece acesta poate afecta garniturile dispozitivului.

Evită greșelile frecvente de utilizare a espressorului!

Da, întreținerea regulată este esențială, însă modul în care folosești espressorul zi de zi face diferența între un aparat care funcționează impecabil ani la rând și unul care cedează rapid sau după o utilizare intensivă.

Un prim pas simplu este să lași espressorul să se preîncălzească. Mulți oameni sunt pe fugă dimineața. Oricât de grăbit ai fi, dacă apeși butonul de cafea imediat ce ai pornit aparatul, riști să forțezi sistemul de încălzire și să obții o cafea fără aromă. Acordă-i 30–60 de secunde și totul va funcționa fără probleme!

Un alt aspect de luat în calcul este timpul de funcționare. Espressoarele automate trebuie lăsate constant în priză, pentru că își fac singure cicluri de clătire, pentru a se curăța intern. Însă, în ceea ce privește folosirea propriu-zisă a aparatelor, nu se recomandă să fie forțate. Făcând mai multe cafele consecutiv, fără pauză, pompa și boilerul vor fi solicitate excesiv și pot ceda după un timp.

Apa pe care o folosești pentru prepararea cafelei contează și ea mai mult decât poate părea. Pentru a proteja dispozitivul, folosește apă filtrată sau o apă fără cantități mari de săruri minerale. Apa de la robinet poate fi folosită, dar dacă locuiești în zone în care aceasta nu este dură, pentru că depunerea calcarului poate înfunda circuitul.

Și, nu în ultimul rând, nu forța piesele! Dacă observi că nu funcționează ceva așa cum ar trebui, dacă scurgerile devin frecvente sau capsula nu se așază bine, oprește tot și verifică aparatul. E mai „sănătos” pentru aparat și mai economic pentru tine să previi sau să intervii la timp decât să repari.

 

Sursa foto: freepik.com

 

 
Învierea Domnului, biruința morții și sărbătoarea vieții

Întreaga învățătură a Bisericii se întemeiază pe Învierea lui Hristos. Învierea este cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Să ne bucurăm și ...

Inactivitate versus activitate fizică

Inactivitate versus activitate fizică

publicat: Sâmbătă, 19 Aprilie 2025

Nu de mult, în societatea și presa românească s-a iscat o polemică despre achiziția unei mașini luxoase de către un campion român. S-au generat ...

Vinerea Patimilor  Domnului Iisus Hristos, zi de post negru si rugăciune

Vinerea Mare ne amintește de Patimile Mântuitorului pentru păcatele omenirii, de răstignirea pe Cruce care nu era practicată de evrei, ci de ...