În România se poate obține, în cadrul UMF Craiova, atestatul de studii complementare în oxigen-ozono-terapie. Terapia cu ozon este astăzi utilizată ca o opțiune terapeutică complementară într-o varietate de afecțiuni medicale, de la cele inflamatorii sau dermatologice, la afecțiuni ale sistemului circulator, respiratorii, gastrointestinale, reumatologice.
Christian Friedrich Schönbein, profesor de chimie la Universitatea din Basel, a fost primul om de știință care a făcut identificarea ozonului ca un compus chimic distinct, în 1840. Apoi formula moleculară a ozonului a fost determinată în 1865 de Soret. Ozonul a fost produs în mod artificial în 1900. Brevetul pentru primul generator de ozon fusese obținut de Nikola Tesla în 22 septembrie 1896.* Inițial, au fost comercializate pe lângă aceste generatoare și creme sau uleiuri ozonificate pentru medici.
Astăzi, terapia cu ozon presupune administrarea ozonului în organism prin diferite moduri. Proprietățile antioxidante și antimicrobiene s-au dovedit a fi eficiente de-a lungul timpului, existând recomandări specifice pentru fiecare pacient în parte.
La Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, medicii, farmaciștii și medicii stomatologi pot opta pentru obținerea unui nou atestat de studii complementare: Ozonoterapia în practica medicală.
Despre proiectele, recunoașterea și provocările Societății Științifice Române de Oxigen-Ozono-Terapie și despre importanța terapiilor inovative aflați detalii dintr-o ediție Tableta de sănătate, la TVR 3. Rolul psihologului în terapia cu ozon va fi, de asemenea, un subiect în cadrul acestei ediții difuzate miercuri, 14 august, de la ora 14. Invitați: Adelina Mogoș, psiholog clinician, psihoterapeut și dr. Gabriel Mogoș, medic primar chirurgie, Președintele Societății Științifice Române de Oxigen-Ozono-Terapie.
Producător Dana Preda
Moderator Andrada Cojocaru
Info: teslauniverse.com, American Chemical Society
Foto: Pexels