loader

Ovidiu Bojor, fondatorul fitoterapiei moderne, sâmbătă, la TVR 1

RECOMANDARI

Sub titlul „Mărturii pentru viitor. Ovidiu Bojor: Plante biblice” , TVR 1 v-a propus sâmbătă, 28 februarie, de la ora 14.30, un portret al celui care este considerat fondatorul fitoterapiei moderne în România.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Ovidiu Bojor s-a născut la 1 noiembrie 1924. În 1950 a absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Institutului de Medicină și Farmacie din București, iar în 1968 a devenit doctor în farmacie cu teza: ''Contribuții la studiul ciupercii Claviceps purpurea”.

În 2004, a primit Diploma „Meritul Academic” din partea Academiei Române şi este deținătorul titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România.

Pasionat explorator, a condus patru expediţii în Himalaya, iar în 1984 şi 1985 a predat cursuri de specialitate la Kathmandu, în Nepal. În 1985 a condus și a sponsorizat prima expediție româno-nepaleză în Himalaya, pentru cucerirea vârfului Gurja Himal, de 7.165 m, pe un traseu în premieră.

A participat la mai multe misiuni exploratorii în Afganistan și în Africa (Ruanda, Tanzania, Uganda, Burundi și Botswana). A lucrat ca expert al Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială şi este membru al Societăţii Naţionale de Geografie din Statele Unite.

Este membru al Academiei de Ştiinţe medicale din România, membru al Academiei de Arte şi Ştiinte din SUA şi al Academiei Daco-Romane, iar în anul 2004 a fondat Centrul de Studii pentru Ştiinţe de Graniţă.

A publicat ca autor sau coautor peste 200 de lucrări științifice şi este autorul a mai mult de 30 de tratate de specialitate și de cărți de informare științifică.

Este deţinătorul a peste 40 de brevete de invenţie, majoritatea aplicate în cercetare şi în producţie, două dintre ultimele brevete au fost medaliate cu aur şi argint la Saloanele Internaţionale de Invenţii.

Şi-a dedicat mai mult de 25 de ani din viaţă cartării Florei Medicinale din Carpaţi, iar metodologia sa, care ţine seama de ocrotirea naturii, a fost adoptată de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială şi recomandată ţărilor în curs de dezvoltare.

“Plante şi miresme biblice. Hrană pentru suflet şi trup” este una dintre cărţile renumitului om de ştiinţă, pe care a scris-o împreună cu regretatul Dumitru Răducanu. „Am dorit să subliniem că plantele şi derivatele vegetale sunt pentru om o hrană complexă, care se adresează nu numai trupului, ci şi sufletului. Mai mult încă, am pus sufletul înaintea trupului, pentru că (…) partea nu se poate vindeca fără a trata întregul şi nici trupul ignorând sufletul” - se arată în prefaţa cărţii.

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 20.00 și duminică, 27 aprilie, de la 15.00, la TVR 2 vă aducem în dar o nouă gală a sezonului 14 al emisiunii cu ...

Totul despre conspirația redenumirii iepurașilor de Paște,  la “Breaking Fake News”, pe TVR 1

În ediţia “Breaking Fake News” de vineri, 25 aprilie, ora 18.45,  mai urmărim un interviu  cu jurnalistul britanic Peter Pomerantsev, invitatul ...