loader
Foto

„Ora Regelui”: Relația profundă dintre familiile regale britanică și română

Ce legătură are un oraș mic și cochet din Transilvania, Sângeorgiu de Pădure, cu această poveste fascinantă? Ne explică realizatoarea emisiunii, Camelia Csiki, sâmbătă, 28 mai, de la ora 14.30, la TVR 1. | VIDEO

 

„Ora Regelui” ne conduce la Sângeorgiu de Pădure, un oraș mic și cochet din Transilvania, unde Camelia Csiki, realizatoarea emisiunii, a căutat să dezlege istoria incredibilei legături a acestui loc minunat cu Regina Elisabeta a II a a Marii Britanii.

(w882)

foto: romaniaregala.ro

Vizitate de Principele Charles de Wales, Castelul Rhedey și Biserica Evanghelică păstrează cu evlavie mărturiile legăturilor de peste generații cu Curtea Britanică. Cândva, o poveste de dragoste de la un bal vienez, între nepotul regelui german și o contesă cu un zâmbet cuceritor din Transilvania, avea să lege peste timp două țări, România și Marea Britanie, datorită spectaculoasei ascensiuni a descendenților celor doi îndrăgostiţi.

(w882)

Claudea Rhedei

„Când Prințul Charles a declarat, în 2017, la vizita de stat pe care a efectuat-o în România că se înrudește cu Vlad Țepeș, printr-o stră-stră-străbunică de a Alteței Sale Regale din Transilvania, cei mai mulți români au crezut că declarația Moștenitorului Coroanei Britanice a fost una de complezență sau un mod de a promova România, folosindu-se de cel mai comercial mit al ei, cel a Contelui Dracula. De fapt, Principele de Wales nu a glumit. Sâmbătă, de la ora 14.30, la „Ora Regelui” de la TVR 1, telespectatorii noștri vor intra într-o lume de basm pe care am recreat-o tocmai pentru a reda această incredibilă poveste a descendenței actualei suverane a Marii Britanii, din stră-străbunica ei, contesa din Transilvania.

(w882)

Prince Francis, Duke of Teck

Fiica unor nobili maghiari, Claudia Rhedey s-a căsătorit cu ducele Alexander de Württemberg. Ei au fost bunicii Reginei Mary de Teck, soția Regelui George al V-lea, primul monarh britanic al Casei de Windsor. La Ora Regelui, telespectatorii noștri vor afla și care este legătura acestora cu Vlad Țepeș”, spunet Camelia Csiki.

(w882)

Regina Elisabeta cu bunica ei Marry de Teck

Sâmbătă, 28 mai, de la 14.30, la Ora Regelui, pe TVR 1, documentarul realizat de Camelia Csiki ne va ajuta să descoperim și povestea fascinantă a relației profunde dintre familiile regale britanice și cea română, care, de asemenea, se înrudesc.

În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și în țările din Commonwealth, urmează sărbătorirea Jubileului de Platină. Cea mai longevivă suverană, Regina Elisabeta a II-a, împlinește șaptezeci de ani de domnie.

Emisiunea „Ora Regelui” poate fi urmărită la TVR astfel:

TVR 1 – sâmbătă, 28 mai 2022, ora 14.30

TVR Internațional – sâmbătă, 28 mai 2022, ora 16.00

TVR Moldova – joi, 2 iunie 2022, ora 16.00.

Logo

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...