loader
Foto

„Ora Regelui”, la TVR 1: vizita Familiei Regale române în Belgia | VIDEO

Familia Regală română a avut numeroase întâlniri cu oficialități încântate să își prezinte istoria și valorile, tradițiile, dar și rezultatele colaborărilor cu românii din orașele lor. Echipa Televiziunii Române care a însoțit delegația regală, realizatorul emisiunii Camelia Csiki și directorul de imagine Claudiu Petringenaru ne-au invitat în culisele acestei călătorii, la „ Ora Regelui”. Sâmbătă, 25 mai, şi 8 iunie, ora 14.30. la TVR 1.

 

În luna mai a anului 1924, avea loc prima vizită de stat a suveranilor României Mari în Belgia. Invitația trimisă de Regele Albert I al belgienilor și de Regina Elisabeta vărului lor Ferdinand și Reginei Maria a României a venit la scurt timp după Marea Unire. Regatul României avea nevoie să își consolideze relațiile cu țările europene, așa că turneul diplomatic al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria a avut un impact major în promovarea intereselor naționale.

(w882)

Mulțimea era dornică să îi vadă și, după Belgia, au urmat Anglia, Franța și Confederația Elvețiană. România era prima țară al cărei șef de stat făcea o vizită oficială la Liga Națiunilor din Geneva. Regele Ferdinand însoțit de regină, de ministrul de Externe și de trimisul diplomatic al țării, reafirma în fața tuturor reprezentanților națiunilor, intențiile pacifiste ale statului român.

În luna mai a anului 1924, avea loc prima vizită de stat a suveranilor României Mari în Belgia. Invitația trimisă de Regele Albert I al belgienilor și de Regina Elisabeta vărului lor, Ferdinand și Reginei Maria a României a venit la scurt timp după Marea Unire. Regatul României avea nevoie să își consolideze relațiile cu țările europene, așa că turneul diplomatic al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria a avut un impact major în promovarea intereselor naționale. Mulțimea era dornică să îi vadă și, după Belgia, au urmat Anglia, Franța și Confederația Elvețiană. România era prima țară al cărei șef de stat făcea o vizită oficială la Liga Națiunilor din Geneva. Regele Ferdinand, însoțit de regină, de ministrul de Externe și de trimisul diplomatic al țării, reafirma în fața tuturor reprezentanților națiunilor, intențiile pacifiste ale statului român.

(w882)

Cuplul regal din România a fost primit încă de la Bruxelles, prima etapă a călătoriei, cu cele mai înalte onoruri, iar populația  a venit în întâmpinare cu multă bucurie și vervă, umplând Grand-Place, ovaționând și aruncând flori în calea oaspeților. Însăși Regina Maria a fost profund impresionată și a relatat amănunțit în însemnările sale zilnice emoțiile acelor zile.

(w500)(w500)

Triumful diplomatic de acum o sută de ani, precum și legăturile puternice dintre familiile regale română și belgiană au fost fundamentul vizitei pe care Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au întreprins-o anul acesta în Belgia. Familia Regală Română a avut numeroase întâlniri cu oficialități încântate să își prezinte istoria și valorile, tradițiile, dar și rezultatele colaborărilor cu românii din orașele lor. Însoțiți de Excelențele Lor doamna Andreea Păstârnac, ambasadorul României, și doamna Iulia Matei, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, Custodele Coroanei și Principele Radu au participat la dezbateri privind relațiile dintre cele două țări, în plan politic, economic și al cooperării sectoriale, în domenii precum educația, sănătatea, energia, agricultura și cercetarea științifică.

(w882)

O stare de exaltare a gazdelor și a oaspeților au reușit să provoace instituțiile de prestigiu din România care au prezentat expoziții foto-documentare. Muzeul Județean de Istorie Brașov a adus în zilele noastre momentele vizitei regale din urmă cu o sută de ani, iar istoricul Nicolae Pepene a fost ghidul care a destăinuit semnificațiile întâlnirilor și poveștile pline de viață ale personajelor.

(w500)

La întrevederea cu domnul Jean Spinette, primarul din Saint-Gilles (comună integrată în capitala Bruxelles), Custodele Coroanei române și Principele Consort au discutat despre legăturile culturale româno-belgiene, dar și despre aportul în comunitate al conaționalilor noștri. Recunoscuți pentru deschiderea lor multiculturală, belgienii i-au întâmpinat pe oaspeți în sediul primăriei - monument istoric neo-renascentist - cu mai multe surprize.

(w500)

(w882)

”La Porteuse d’eau”, statuia emblematică a clădirii, a fost îmbrăcată în costum tradițional românesc, concertul pregătit a fost susținut de muzicieni din Orchestra Națională a Belgiei, dar care provin din țări diferite, inclusiv din România. Foarte curând, o stradă va purta numele țării noastre.

(w500)

În capitala provinciei Flandra de Vest, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au poposit la primăria orașului, fascinant edificiu din Patrimoniul Cultural UNESCO, în care primarul Dirk De fauw le-a vorbit cu căldură despre trecutul orașului Bruges, dar și despre prezentul și viitorul lui, ca și despre legăturile pe care acesta le dezvoltă cu România.

(w500)

Arhitectura clădirilor, meșteșugurile unice, transmise peste secole, precum arta delicatelor dantele de Bruges au fost împărtăşite cu mândrie.

Punct important al educației în afaceri europene, Colegiul Europei din Bruges a fost locul întâlnirii delegației regale cu studenții din România și din Republica Moldova.

(w882)

Organizată în cursul Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene, vizita Familiei Regale Române în Belgia a fost un nou prilej şi pentru susținerea aderării Republicii Moldova la uniune, precum și pentru discutarea unor aspecte legate de politicile europene, atât sectoriale, cât și pe planul relațiilor internaționale și privind extinderea UE.

(w882)

Echipa Televiziunii Române care a însoțit delegația regală - realizatorul emisiunii Camelia Csiki și directorul de imagine Claudiu Petringenaru - ne invită în culisele acestei călătorii, cu nerăbdarea de a ne dezvălui minunatele emoții care au completat semnificațiile legăturilor dintre țări, dar și dintre oameni, din cursul istoriei până în zilele noastre.

(w500)(w500)

Partea a doua a vizitei regale în Belgia va fi difuzată în emisiunea „Ora Regelui” din 8 iunie. Bruxelles, capitala care găzduiește atât sediul Consiliului Uniunii Europene, cât și sediul general al NATO a fost pentru câteva zile cucerită de valorile românești, parcă mai vizibile ca oricând.

„Ora Regelui” se vede la TVR 1 – sâmbătă, 25 mai 2024, ora 14.30, la TVR Internațional – sâmbătă, 25 mai 2024, ora 16.00, iar la TVR Moldova – joi, 30 mai 2024, ora 16.00.

***

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator:  Camelia Csiki

Logo

 
Gala Premiilor MUSICRIT, în direct la TVR Cultural

Gala Premiilor MUSICRIT, în direct la TVR Cultural

publicat: Marţi, 14 Ianuarie 2025

Marţi, 14 ianuarie, TVR Cultural transmite de la Ateneul Român, de la ora 19:00, Gala Premiilor MUSICRIT.

Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

Cele mai frumoase reportaje ale sezonului 23, în ediţia best of „Exclusiv în România”, la TVR 1

În acest ultim episod al sezonului „Exclusiv in Romania", Cristian Tabără şi echipa lui ne propun o selecţie a celor mai reuşite reportaje ale ...