loader
Foto

Galerie foto

„Ora Regelui”, la TVR 1: Poveste despre Düsseldorf, un oraș regal

Conexiunile istorice dintre Germania și România sunt surprinse în reportajul „Dusseldorf, un oraş regal”, sâmbătă, 9 noiembrie, ora 13.00, la „Ora Regelui”. În aceasta toamnă, un eveniment amplu dedicat Regelui Carol I a avut loc la Dusseldorf, iar jurnalistul Sandrino Gavriloaia ne prezintă povestea oraşului care l-a găzduit.

 

Cosmopolit oraș al culturii, modei și finanțelor și însemnat reper economic, universitar și artistic al Germaniei, Düsseldorf-ul își expune urmele trecutului cu o nostalgie pe deplin asumată. Este un centru urban animat și elegant, care a fost modelat, peste secole, de fluviul Rin și de rivalitățile politice, militare și religioase cu alte cetăți și state germane. Mondenitatea evidentă, puternica dezvoltarea economică, precum și nivelul ridicat de trai constituie aspectele cele mai pregnante ale unei realități care se etalează, astăzi, în Altstadt (centrul vechi), în parcuri și piațete, în clădirile de patrimoniu istoric și de arhitectură, pe străzile cochete sau de-a lungul promenadei Rinului.

(w882) Centru Dus

(w882) Centru Dus

(w882) Fântâna,

(w882) Parc Dusse

(w882) Statuie pa

(w882) Ora Regelu

Schloss Jägerhof, Palatul Jägerhof, actual sediu al Muzeului Goethe, are o deosebită însemnătate și pentru țara noastră. În secolul al XIX-lea, aici a trăit, împreună cu familia sa, Principele Karl-Anton von Hohenzollern, fost cancelar al Prusiei și adept al unificării statelor germane. A avut șase copii, iar trei dintre aceștia au jucat un rol important în istoria Europei.

(w882) Ora Regelu

(w882) Ora Regelu

Din această reședință princiară, în anul 1866, a plecat spre Principatele Unite prințul Karl de Hohenzollern-Sigmaringen, cel care avea să devină Carol I, primul Rege al României. Spre a nu risca să fie arestat din pricina izbucnirii războiului dintre Austria și Prusia, el s-a oprit la Palatul Benrath, reședința fratelui său mai mare, amplasată în sudul orașului Düsseldorf, pentru a-și schimba uniforma de ofițer prusac cu haine civile. Palatul Benrath a constituit reședința de vară a Principelui Karl Anton, care obișnuia să vină cu familia pe acest domeniu de pe malurile Rinului. Prin urmare, cel ce avea să devină suveranul României sub numele de Carol I și-a petrecut mai multe veri la Benrath. Și tot aici și-a trăit o parte a copilăriei și adolescenței sale Principele Ferdinand, viitorul Rege Întregitor al României.

(w882) Ora Regelu

(w882) Ora Regelu

(w882) Ora Regelu

Având în vedere importanța acestui oraș pentru noi, Asociația româno-germană Atheneum și-a propus, încă de la înființare, să promoveze cultura, istoria și spiritualitatea românească. Printre subiectele cel mai des abordate în cadrul proiectelor acestei asociații culturale, se numără cele legate de Familia Regală a României, programe care evidențiază conexiunile istorice dintre Germania și România.

(w882) Ora Regelu

Emisiunea „Ora Regelui” se vede la TVR după următorul program:

TVR 1 – sâmbătă, 9 noiembrie 2024, ora 13.00

TVR Internațional – sâmbătă, 9 noiembrie 2024, ora 15.00

TVR Moldova – joi, 14 noiembrie 2024, ora 16.00

(w882) Ora Regelu

Imaginea: Andrei Coruț, Eugen Demetercă

Montajul: Nic Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Sandrino Gavriloaia

credit foto: Sandrino Gavriloaia, TVR

Logo

 
Maria Smarandache: „Renaştem, de fiecare dată, de Crăciun”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...

Chipurile României, cu minunatul Maramureș, la TVR INFO

În penultimul episod „Chipurile României”, Charlie Ottley explorează nordul ţării: vizităm Baia Mare, comunitatea din Breb, într-un târg local, ...

Despre „Noaptea Viflaiemurilor” de la Vișeu de Sus, Maramureș / VIDEO

Valorizarea unei tradiții de Crăciun, fără intervenții coregrafice, este prezentă în „Noaptea Viflaiemurilor” de la Vișeu de Sus, în Maramureș. ...