loader
Foto

Operaţiile estetice şi stima de sine

Dr. Nico Ferariu, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, ne spune cât de important este să rămânem mereu noi înșine/însene, chiar dacă vizităm o clinică de chirurgie estetică.

 

”Toți suntem frumoși în felul nostru”, spune dr. Nico Ferariu în această ediție a emisiunii Eu pot”, și nu avem cum să schimbăm, niciunul dintre noi, munca lui Dumnezeu. Creația nu o schimbăm noi. Putem ajusta anumite aspecte. Ideea este să obținem armonie. Pentru că armonia însemnă frumusețe.”

Uneori, chirurgia plastică poate înlătura definitiv perturbările de autopercepție. Dar chirurgul estetician nu poate schimba tiparul subconștient de funcționare al unui pacient. Chirurgul poate citi aceste tipare pe corpul pacienților, dar nu le poate transforma prin operație. În plus, ”chirurgia plastică nu ține loc de dietă, nu ține loc de alimentație sănătoasă, de sport, de psihoterapie și nici de educație.”

Percepția imaginii de sine depinde de credințele noastre, dar și de felul în care credem că ne văd cei din jur. Ea depinde și de emoția prin care trecem într-un anumit moment.

Chirurgul are nevoie și de pregătire psihologică, pentru a putea identifica nevoile reale ale pacienților, nevoile din spatele dorinței lor de a schimba aspectele corporale prin chirurgie.

Uneori, corectarea aspectul exterior nu aduce acea fericire la care ne așteptam, pentru că starea de bine nu depinde de aspectele fizice decât într-o mică măsură:

”Atât de mult ne dorim cu toții o viață bună, încât considerăm că modul prin care putem avea acea viață bună este doar un aspect exterior perfect. Și nu e așa.” Dr. Nico Ferariu

În ediția emisiunii ”Eu pot”, redifuzată la TVR 1 sâmbătă, 31 august, de la ora 10, am aflat răspunsuri la  aceste întrebări și încă multe altele: Care este legătura dintre stima de sine și imaginea din oglindă? Cum a evoluat ideea de frumos în timp? Cât este imaginea din mintea nostră, cât este imaginea din ochii celorlalți? Ce ascunde nevoia de a cere chirurgului estetician un alt chip? Ce pot și ce nu pot corecta operațiile estetice?

 

 

Logo

 
Legenda vie a muzicii electronice, Jean-Michel Jarre

Legenda vie a muzicii electronice, Jean-Michel Jarre

publicat: Vineri, 13 Septembrie 2024

Este unul dintre pionierii muzicii electronice și a devenit cunoscut pentru concertele în aer liber cu spectatori în număr record, cu efecte ...

Exercițiu practic de schimbare de perspectivă

Exercițiu practic de schimbare de perspectivă

publicat: Vineri, 13 Septembrie 2024

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan şi Magda Axinte, psihoterapeut integrativ, discută împreună cu Anca Mazilu despre puterea de ...

”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

publicat: Vineri, 13 Septembrie 2024

Seria de documentare continuă să ne prezinte comorile arhitecturale din sudul Angliei. Vizităm cu acest prilej câteva construcții care merită să ...