loader
Foto

Galerie foto

"Oare cât trăiesc cocorii?", sâmbătă la TVR Internaţional

In memoriam - Andrei Călăraşu (30.05.1922-1.05.2014)

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Sâmbătă, 10 mai, de la ora 8.30 şi în reluare de la ora 18.30, la TVR Internaţional aţi putut urmări o ediţie specială dedicată lui Andrei Călăraşu, regizor de film, evreu care a trăit pe propria-i piele pogromul de la Iaşi.

Andrei Călăraşu s-a născut în 1922 la Iaşi. A fost arestat, împuşcat în picior, îmbarcat în vagoane de marfă, alături de alte mii de evrei şi purtat sute de kilometri, şi a fost salvat în mod miraculos, în gara oraşului Călăraşi, motiv pentru care a luat numele de Călăraşu.

A absolvit Conservatorul de Artă în 1948 şi a lucrat 4 ani ca regizor la Teatrul Nottara. A ales să facă film şi din 1952 trece la Studioul de film. N-a abordat niciodată tema pogromului, poate tocmai din cauză că i-a cunoscut ororile, ci într-o încercare de a uita răul, a făcut comedii şi a fost toată viaţa foarte jovial şi glumeţ.

(w882) Andrei Că

A realizat  următoarele filme: „Şi Ilie face sport”, „Vultur 101”, „ Alo, aţi greşit numărul”, „ Portretul unui    necunoscut”, „ Doi băieţi ca pâinea caldă”, „Vacanţă la mare”. A fost profesor la Institutul de Teatru şi Film. A părăsit România în 1965, după ce a avut de suferit din cauza autorităţilor, şi s-a stabilit la Tel-Aviv, unde a coordonat înfiinţarea televiziunii în limba arabă, a condus Institutul de Teatru şi Cinematografie şi a realizat multe emisiuni şi filme tv.

A revenit în fiecare vară în România. Povestea acestui om care a renăscut, după o tragedie, şi, într-o încercare psihanalitică, i-a făcut pe ceilalţi să râdă, a fost transpusă în imagini, în documentarul ” Oare cât trăiesc cocorii?” realizat de Dan Paul Ionescu.

“Atenție! Motor! Acțiune!” sunt  comenzi pe care regizorul Andrei Călărașu le rostește în debutul filmului despre el însuși. După care izbucnește într-un hohot de râs.

Avea 88 de ani și era o mână de om. Era plin de viață și parcă mereu pus pe șotii. „Nu l-ați văzut pe domnul Călărașu? Era pe-aici, acum un minut!” Uneori se plimba peste tot, ca argintul viu, prin hotelul din Sinaia în care venea în fiecare vară să-și petreacă vacanța. Alteori, stătea ore în șir într-un fotoliu și citea. În mijlocul unei veri toride am refăcut drumul “trenului morții” de la Iași la Călărași, tren în care se aflase, cu aproape 70 de ani în urmă, alături de alți mulți evrei. Era ultimul supraviețuitor. Și a rezistat, și la 88 de ani, mai bine decât noi, ceilalți.

La 90 de ani m-a întrebat:  „Noi nu mai facem nici un film?” Și ce altceva am fi putut plănui, decât o comedie...Dar doi dintre apropiații săi care ar fi trebuit să fie părtași la acest proiect, s-au grăbit să plece dincolo de cortina vieții: Dan Mihăescu și Iura Darie...Și-acum, de arminden, a plecat și el...Și parcă îl aud, acolo,sus, unde i-a întâlnit pe Mircea Crișan, pe Ion Lucian, pe Ștefan Tapalagă și pe Iura Darie comandând un nou început:  „Atenție! Motor! Acțiune!”

***

Emisiunea poate fi urmărită în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

Logo

 
„M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor”

Regizor, scenarist, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, actor, tată – Laurenţiu Damian este, cu toate faţetele personalităţii sale, ...

Folclorul românesc, vedetă pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Iuliana Tudor ne aduce, la TVR 1, cele mai frumoase spectacole din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional „Cântecele ...

Antonio Colamonici: Am crescut împreună cu lotul României de canotaj

„Mai important decât medaliile este faptul că eu şi echipa României am crescut împreună. În viitor nu este vorba numai despre medalii, scopul ...