loader
Foto

Oana Popescu-Zamfir: Strategia Federației Ruse de polarizare a societății și eroziunea încrederii în instituții | VIDEO

RECOMANDARI

În ultima perioadă, analiza activităților Federației Ruse în statele post-sovietice a devenit o preocupare centrală pentru experți și analiști. Oana Popescu-Zamfir, director executiv al organizației Global Focus, subliniază că scopul principal al Kremlinului este polarizarea societății și diminuarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

 

.
Această strategie, cultivată timp de decenii de la colapsul Uniunii Sovietice, se bazează pe exploatarea temerilor și anxietăților populației, în special în contextul conflictelor geopolitice actuale.

Popescu-Zamfir evidențiază faptul că Federația Rusă a dezvoltat rețele corupte în diverse state post-sovietice, care acționează în conformitate cu interesele Kremlinului. Aceste rețele nu doar că contribuie la destabilizarea acestor societăți, dar și amplifică confuzia și neîncrederea în instituțiile democratice. Exemplele recente, cum ar fi anularea procesului electoral din România și instabilitatea politică din Bulgaria, ilustrează modul în care Federația Rusă profită de slăbiciunile sistemelor politice pentru a crea un climat de instabilitate.

Un alt aspect important menționat de Popescu-Zamfir este modul în care Rusia capitalizează pe temerile legate de război și pierderea valorilor tradiționale. Mesajele care circulă în spațiul public, promovate de agenții Kremlinului, contribuie la o percepție distorsionată asupra aderării la Uniunea Europeană, prezentând-o ca o amenințare la adresa identității naționale și a credinței ortodoxe. Această manipulare a opiniei publice are ca efect o polarizare accentuată și o scădere a încrederii în instituțiile democratice.

Strategia Federației Ruse de polarizare a societății și subminare a încrederii în instituții reprezintă o amenințare serioasă pentru stabilitatea statelor post-sovietice. Oana Popescu-Zamfir ne îndeamnă să fim conștienți de aceste tactici și să promovăm o informare corectă și transparentă, esențială pentru întărirea democrației și protejarea valorilor fundamentale ale societății.

 
 Puțini români aleg să își asume dublul rol de student și angajat

România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în privința numărului de studenți care lucrează în timpul facultății, conform datelor Eurostat.

Words move worlds – România la Târgul de carte de la Leipzig 2025

Sau de ce felul în are România se prezintă la târgurile de carte contează mai mult decât ar putea părea la prima vedere

EXCLUSIV. Dreptate pentru Leonard Zăicescu, supraviețuitor al Holocaustului, la 98 de ani. Parchetul General atacă în instanță deciziile de achitare ale criminalilor de război, pentru care România a fost condamnată la CEDO

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va ataca în instanță deciziile prin care au fost achitați doi criminali de război, în ...