loader
Foto

Oamenii care au ca hobby o formă de artă sunt mai mulțumiți de viața lor

Winston Churchill picta, actrița Judi Dench coase, iar Tom Daley croșetează. Cercetătorii spun că activitățile creative îmbunătățesc calitatea vieții mult mai mult decât o muncă pe care o facem cu plăcere, scrie The Guardian.

 

Persoanele care creează artă sunt mai mulțumite de viața lor decât cele care se feresc de pictat, desenat, olărit, cusut sau fotografiat. Datele apar într-o cercetare calitativă, făcută pe un eșantion de 7.000 de persoane cu vârsta mai mare de 16 ani, a Departamentului pentru Cultură, Media și Sport din Marea Britanie, între aprilie 2019 și martie 2020.

Participanții au fost rugați să noteze cu note de la 1 la 10 dacă sunt pasionați de vreo formă de artă și dacă produc artă, la rândul lor. 37 la sută dintre ei avuseseră preocupări artistice în ultimul an - de la ceramică, la fotografie și pictură. Cercetătorii au măsurat, apoi, gradul de satisfacție al respondenților asupra propriei vieți.

Oamenii care creează se simt, în medie, cu 2% mai împliniți decât cei care fug de artă

Astfel, persoanele care creaseră o formă de artă au indicat un grad mai mare de mulțumire față de viața lor, iar cu cât vârsta participanților la studiu era mai mare, cu atât gradul de satisfacție raportat era mai ridicat, oamenii spunând că viața lor e mai frumoasă de când își urmează o pasiune din sfera artei.

„E cea mai interesantă descoperire a noastră, pentru că adulții își iau o mare parte din sentimentul de împlinire în viață de la muncă”, a explicat dr. Helen Keyes, co-autoare a cercetării, de la Anglia Ruskin University, citată de The Guardian.

Rezultatele sugerează și că sunt oameni cărora jobul de zi cu zi nu le aduce mulțumire, însă, atunci când oamenii ajung să stăpânească o tehnică artistică, au sentimentul că sunt în control asupra vieții lor, simt că se pot exprima liber și au o împlinire când văd un obiect realizat de mâna lor.

Citiți și: Studiu: Memoria asociată muzicii nu se degradează niciodată

Cercetarea nu măsoară gradul de satisfacție și în funcție de  fiecare tip de artă, iar dr. Keyes atrage atenția că este vorba de o creștere medie cu 2 la sută a ratei de satisfacție a vieții în cazul celor care fac o formă de artă.

Dr. Helen Keyes arată că rezultatele studiului pot fi folosite pentru a îmbunătăți viața oamenilor la nivel de comunitate.

„Dacă lucrezi în cadrul unui serviciu național de sănătate sau într-un guvern, să îți raporteze cetățenii o creștere cu 2 la sută a calității vieții este chiar semnificativ. În plus, este o metodă ușoară, ieftină și accesibilă pentru a îmbunătăți viața oamenilor”, a concluzionat cercetătoarea.

***

Sursă foto: Shutterstock / PeopleImages.com - Yuri A

Logo

 
Roxana Zamfirescu: „Mi-a rămas în amintire Drăgaica din vremea copilăriei mele”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

Televiziunea Română invită publicul larg, companii, autorităţi, ONG-uri să se alăture demersului umanitar.

Când ar trebui să mergem la doctor, dacă avem probleme cu somnul. Apneea, dușmanul tăcut din timpul nopții

Atunci când ne trezim obosiți dimineața, deși am dormit un număr suficient de ore, ori, dimpotrivă, ne luptăm frecvent cu insomniile, este ...