loader
Foto

Oameni care cred cu tărie şi pasiune în proiectele lor, la „Ora Regelui”, pe TVR 1

„Ora Regelui” de sâmbătă a prezentat trei povești - exemple de credință, de loialitate, de consecvență, în care am descoperit oameni ce dăruiesc întreaga viață proiectelor lor. Sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 15.20, la TVR 1.

 

„Ora Regelui” începe cu o lecție de istorie recentă, aceea despre românii care s-au opus comunismului cu arma în mână. Cei care i-au sprijinit în orice fel au fost și ei arestați și torturați. O femeie mărunțică, modestă, chibzuită în fapte și aprigă în gîndire a rămas unul dintre cele mai impresionante exemple ale rezistenței românilor împotriva totalitarismului.

(w882)

Regele Mihai i-a trecut pragul casei din Nucșoara și mai apoi, a așezat-o în dreapta sa, la Dineul Mileniului, la care au venit români din toate provinciile țării. Elisabeta Rizea s-a stins din viață cu 19 ani în urmă, iar sacrificiul țăranului român nu va fi uitat doar dacă povestea ei va fi dusă mai departe. Urmașii vitezei de la Nucșoara, sprijiniți de Familia Regală, de tineri arhitecți și de studenți, au inițiat un proiect de casă memorială. Când se va izbîndi înfăptuirea lui, istoria nefalsificată a neamului va răzbate de pe prispa soților Rizea, ca un martor etern. Pe 15 octombrie, de la 15.20, la TVR 1, ascultăm povestea Elisabetei Rizea, prin vocile celor care au cunoscut-o și care se simt datori memoriei sale de a păstra vie amintirea grupului de rezistență.

(w882)

(w882)

Pentru mulți tineri la început de drum, bursele oferite de Fundația Regală Margareta a României au reprezentat o treaptă esențială în evoluția și afirmarea lor, o oportunitate de cunoaștere și de explorare artistică, dar și o posibilitate de a relaționa cu oameni de cultură care i-au îndrumat în carieră. Cu sprijinul mentorilor și datorită promovării susținute, ei au reușit performanțe extraordinare, tinerii muzicieni devenind soliști în orchestre, angajați ai unor instituții culturale de profil, iar artiștii vizuali expunându-și operele în țară și în străinătate. Jurnalista Diana Ilica le-a urmărit parcursul artistic și a aflat care le sunt motivațiile. Vedem reportajul la „Ora Regelui” de sâmbătă, ora 15.20, la TVR 1.

(w882)

(w882)

„Credința noastră este că împreună avem puterea de a crea un viitor armonios pentru cât mai mulți copii și tineri cu talent artistic, îndrumați și inspirați de maeștri. Tinerii noștri au nevoie de sprijin și de încredere. România are nevoie de artă!”, spunea Majestatea Sa Margareta, președintele fundației, la debutul campaniei media declanșate în anul 2020.

(w882)

Aflat la a XIII-a ediție, Concertul Regal este unul dintre cele mai longevive și de succes evenimente de strângere de fonduri din România. Acestea sunt destinate susținerii programului Tinere Talente, în anul următor.

(w882)

Cu câteva zile înaintea evenimentului major așteptat de artiști, susținători și public, Concertul Regal de la Ateneul Român, organizat în mod tradițional pe 25 octombrie, de ziua Regelui Mihai, „Ora Regelui” ne face cunoştinţă cu câțiva dintre participanții la acest amplu proiect cultural. Iar în acest an, Concertul Regal de la Ateneul Român va fi transmis în direct de TVR 2, marţi, pe 25 octombrie, ora 19.15.

Al treilea reportaj al emisiunii este realizat de jurnalistul Sandrino Gavriloaia care a transmis timp de 12 ani întâlnirile culturale ale Asociației Atheneum din Düsseldorf. Istoria regalității române i-a preocupat de la înființare pe membrii asociației, datorită legăturilor dintre Germania și România, prin regii României, dar și prin dezvoltarea relațiilor țării noastre cu Europa în perioada monarhiei.

(w882)

Asociația Athenäum a organizat numeroase evenimente culturale și economice, în Germania, la care au participat membri ai Familiei Regale române. Prezentarea valorilor românești, cunoașterea personalităților și a vieții românilor s-a concretizat în expoziții, concerte, prezentări de filme și cărți, asociația celebrând momentele importante ale istoriei regale române, cum au fost evenimentele dedicate împlinirii a 150 de ani ai Coroanei Române sau centenarului nașterii Regelui Mihai. În dorința de a prezenta conaționalilor germani realitatea din România, membrii Asociației Athenäum au fost în vizită în mai multe regiuni, la castele, reședințe, muzee și obiective turistice.

(w882)

Deși s-a desfășurat în condițiile austere impuse de pandemie, vizita din toamna anului trecut de la Düsseldorf a Alteței Sale Regale Principesa Sofia a marcat o nouă etapă în cadrul relațiilor dintre țara noastră și Landul Renania de Nord – Westfalia.

(w882)

(w882)

Recenta deplasare a staff-ului Asociației germano-române Athenäum la București a inclus vizite la instituții culturale, întâlniri cu factori de decizie din mediul parlamentar, ministerial și academic și o primire la Palatul Elisabeta. La reședința din București a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române și a întregii Familii Regale, oaspeții din Germania au fost întâmpinați de Alteța Sa Regală Principele Radu.

Informații și imagini de la evenimentele enumerate urmărim la „Ora Regelui”, sâmbăta aceasta, pe 22 octombrie, de la ora 15.20, la TVR 1. Emisiunea poate fi văzută tot sâmbătă la TVR Internaţional, de la 16.30, iar la TVR Moldova – joi, 20 octombrie, de la ora 16.05.

Montaj: Nicolaie Cernat

Prezentator: Bogdan Șerban-Iancu

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Diana Ilica, Sandrino Gavriloaia

sursa foto: romaniaregala.ro; https://www.frmr.ro/

Logo

 
Ilinca Nazarie, jurnalist TVR: Cel mai dureros e când oamenii te trag de mână și spun „Haideți să vă arătăm.... că nu mai avem nimic!”

O rupere de nori fără precedent aducea, în noaptea dintre 13 și 14 septembrie, urgia în satele din județele Galați și Vaslui. După ce au căzut ...

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

Toamnă bogată pentru Iuliana Tudor, la TVR

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Vedeta pregătește o gală aniversară pentru a sărbători 25 de ani de televiziune, pentru perioada sărbătorilor. Mari spectacole de folclor, ...

Medici care schimbă lumea

Medici care schimbă lumea

publicat: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024

Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care ...