O nouă premieră de televiziune - „Efectul Genovese”

TVR.RO | actualizat: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
Filmul „Efectul Genovese”, regizat de Jon Gostin, a fost difuzat luni, 25 noiembrie, pe TVR 2, TVR HD şi TVRplus.ro.

TVR 2, TVR HD şi TVRplus.ro au difuzat luni, 25 noiembrie 2013, de la ora 20.10, filmul Efectul Genovese, regizat de Jon Gostin, în seria de premiere produse recent de televiziunea publică, prin intermediul Casei de Producţie TVR.

Din distribuţie fac parte Nicoleta Lefter, Nicolae Urs, Oana Ştefănescu, Vlad Logigan, Vivian Alivizache, Grigoriţa Rogobete, Lavinia Andrei, Puiu Vasile, Cosmin Găleată, Cristian Rădulescu.

În dicţionarele de psihologie socială, Efectul Genovese este definit ca fenomen în care martorii unui moment de agresiune individuală sau colectivă refuză implicarea, asistând pasivi, fără să intervină în ajutorul victimei. Sintagma îşi are originea într-un eveniment petrecut în 1964, când tânăra Kitty Genovese, originară din New York, aflată într-o situaţie–limită, nu a beneficiat de ajutorul salvator al martorilor. Cu cât numărul celor ce asistă este mai mare, cu atât fiecare individ se simte mai puţin responsabil să acţioneze.

Adaptare pentru televiziune a textului semnat de dramaturgul Alina Nelega, filmul aduce în prim-plan problema inacţiunii, prin drama unei tinere – Silvana - care se confruntă cu greşelile făcute de părinţii săi în „Epoca de Aur”.

Tatăl, Silviu, este jurnalist de televiziune şi scriitor de succes. Succes pe care nu îl are însă şi în viaţa de familie. Este în conflict deschis cu Silvana, fiica lui, studentă în ultimul an la Jurnalism şi care a părăsit locuinţa de lux a familiei. Nici raporturile cu soţie sa, Adina, nu sunt prea bune, aceasta încercând să-şi înece neîmplinirile în alcool.

Silvana revine pe neaşteptate acasă şi dezvăluie adevărurile aflate în arhive, în timpul documentării pentru dizertaţie: tatăl ei a fost informator al Securităţii, dând note informative chiar şi despre cea care urma să-i devină soţie. Silvana pare hotărâtă să dea totul în vileag, Silviu recunoaşte că ar fi vrut să-şi mărturisească păcatul, dar că nimeni n-a stat să-l asculte. Adina izbucneşte şi ea şi astfel aflăm că actul ei de curaj din tinereţe a costat-o cariera de pianistă. Peter, iubitul şi colegul Silvanei e gata să dezvăluie şi el adevărul despre tatăl prietenei sale.

De fapt, nici Adina, nici Silviu şi nici Silvana nu doresc cu adevărat să facă publice adevărurile aflate. Preţul tăcerii de acum, al aparentei pacificări, va fi imens.

„Ne aflăm în cinema-ul neliniştii morale, unde manipularea conştiinţei şi pierderea identităţii, odată experimentate, provoacă dezorientare, disperare şi alienare - adică premizele unui final tragic”, declară regizorul Jon Gostin. „Dincolo de dificultatea de a lua decizii majore, protagonista filmului se zbuciumă între voinţa de cercetare a răului şi neputinţa ei lăuntrică de a pedepsi răul, între datoria de judecare morală şi nevoia sufletească de a iubi. Şi dacă, până la urmă, iubirea şi nu ideologia dezvăluie persoana adevărată a eroului tragic, acesta este şi marele semn ascuns în mesajul filmului Efectul Genovese”, adaugă Gostin.

Filmul Efectul Genovese a fost proiectat, în avanpremieră, la Cinema Studio din Bucureşti, în prezenţa mai multor personalităţi, printre care protagoniştii filmului, Laurenţiu Damian - preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, Alina Nelega - dramaturg şi autoarea piesei care a stat la baza producţiei TVR, Demeter Andras Istvan - director al Casei de Producţie TVR, echipa de creaţie a filmului, critici şi regizori de teatru.

Găsiţi mai sus fotografii de la filmări şi de la avanpremieră.