Ion Luca Caragiale s-a născut la 1 februarie 1852, în satul Haimanale, (care astăzi îi poartă numele), fiind primul născut al lui Luca Ștefan Caragiale și al Ecaterinei Chiriac Karaboas.
Atras de teatru, Luca s-a căsătorit în 1839 cu actrița și cântăreața Caloropoulos, de care s-a despărțit, fără a divorța vreodată, întemeindu-și o familie cu brașoveanca Ecaterina, fiica negustorului grec Luca Chiriac Karaboas.
Caragiale a absolvit Gimnaziul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești, pe care l-a numit, în Grand Hôtel „Victoria Română”.
A început să scrie poezii în taină, dar înainte de debutul literar a fost fascinat de performanțele teatrale ale unchiului său, Iorgu Caragiale, actor și șef de trupă. În 1868 a obținut de la tatăl său autorizația de a frecventa Conservatorul de Artă Dramatică. În 1870 a fost nevoit să abandoneze actoria și s-a mutat cu familia la București unde fost numit copist la Tribunalul Prahova.
Caragiale nu a putut să stea departe de lumea teatrului și în 1871 devine sufleor și copist la Teatrul Național din București, la propunerea lui Mihail Pascaly. L-a cunoscut pe Eminescu pe vremea când tânărul poet, debutant la Familia, era sufleor și copist în trupa lui Iorgu Caragiali.
În ianuarie 1893, Caragiale a înființat revista umoristică Moftul român, subintitulată polemic „Revista spiritistă națională, organ pentru răspândirea științelor oculte în Dacia Traiana”.
Caragiale a fost și director al Teatrului Național București. Titu Maiorescu, ministrul Instrucțiunii Publice, ocupându-se de problema schimbării conducerii Teatrului Național, după mai multe consultări a hotărât, la 2 iulie 1888: „Director al primului nostru teatru va fi tânărul dramaturg I. L. Caragiale.” Lipsit de sprijinul câtorva mari actori dramatici ai timpului (Aristizza Romanescu, Grigore Manoilescu și Constantin Nottara) și „sabotat” de unele ziare bucureștene, Caragiale s-a văzut nevoit să demisioneze în 1889, înainte de începerea stagiunii următoare, după ce dovedise, totuși, evidente resurse de organizator și o nebănuită energie. La 14 martie 1905 s-a stabilit definitiv la Berlin.
O NOAPTE FURTUNOASĂ de I. L. Caragiale
Distribuţia: Florin Zamfirescu, Demeter András, Vlad Zamfirescu, Sorin Şaguna, Ioana Anastasia Anton, Ştefana Samfira, Marius Manole.
Regia muzicală: Mihaela Constantinescu
Editor imagine: Cristian Grosu
Scenografie décor: Ovanes Papazian
Scenografie costume: Nicoleta Petrovici
Director de imagine: Emil Stan
Regia de montaj: Lucian Bujor
Redactor: Laura Demeter
Producator: Dana Andriescu
Manager proiect: Ruxandra Ţuchel
Regia artistică: Mihai Manolescu
Program de difuzare:
TVR Internațional - vineri, 6 noiembrie, ora 23.00
TVR Moldova - sâmbătă, 17 noiembrie, ora 12.00
TVR 3 duminică - 18 noiembrie, ora 20.00
***
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR
Producător coordonator: DEMETER András István