loader
Foto

Galerie foto

O lume în devenire - ASEAN 50

Luni, 7 august, de la ora 17.30, la TVR 1 şi online pe TVR+, a fost difuzată o emisiune despre interesele şi activităţile Organizaţiei Ţărilor Sud-Est Asiatice (ASEAN). Titi Dincă a stat de vorbă cu ambasadorii plenipotenţiari a patru dintre ţările membre ASEAN, care sunt reprezentate de aceşti diplomaţi în România.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

O viziune unică, o singură identitate şi o comunitate se constituie în buchetul de sintagme care definesc realităţi socio-economice culturale şi politice cu o anvergură greu de imaginat până nu ajungi la descifrarea lumii şi a lumilor aflate dincolo de acronimul ASEAN.

Anul 2017 înseamnă jubileul Organizaţiei Statelor Sud-Est Asiatice. 10 state şi 10 limbi vorbite de 625 milioane de oameni, care trăiesc pe o arie care se apropie de 4 milioane şi jumătate de kilometri pătraţi, sunt date statistice relevante pentru pătrunderea în ambientul unei arii subcontinentale reperezentată, în prezent, de ţările membre ASEAN.

La început, în anul 1967, Organizaţia a fost articulată prin cooperarea între cele cinci state fondatoare respectiv Indonezia, Malaezia, Philipine, Singapore şi Thailanda.

(w882) o lume in

Au existat şi înainte de 1967 iniţiative pentru modele de cooperare regionale materializate în diferite tipuri de asocieri însă toate demersurile practice s-au agregat finalmente într-o expresie unică denumită de o jumătate de secol încoace ASEAN.

Din anul 1984, când statul Brunei Darussalam a fost primit în organizaţie, ASEAN s-a extins continuu până în anul 1999 prin aderarea Vietnamului, Myanmarului, Cambogiei şi Laosului.

(w882) o lume in

8% din populaţia lumii trăieşte în aceste ţări, care dacă ar fi o singură entitate economică s-ar situa pe al şaselea loc în lume după SUA, China, Japonia, India şi Germania. Transformările, petrecute în cei 50 ani, sunt evidente. Deşi, iniţial, factorul coagulant al acestei conlucrări a fost de tip ideologic, componentele sociale, economice şi culturale au devenit jaloanele unei foi de parcurs care a devenit an după an o componenţă sinonimă cu progresul.

Ţările ASEAN fac parte dintr-un cadru mai larg a ceea ce, în anii 70, a fost subsumat miracolului acestei zone şi sintagmei tigrii asiatici. Alături de economiile mari ale Asiei, considerate la acea vreme dragoni, statele din sud-estul acestui continent au creionat pragmatic potenţialul a tot ceea ce înseamnă dezvoltare şi creştere economică.

(w882) o lume in

Având în vedere, atât sistemele politice eterogene ale ţărilor mebre ale asociaţiei, dar şi populaţiile care acoperă o vastă paletă de etnii, credinţe, religii şi filosofii de viaţă, ASEAN este liantul prin care s-au consolidat legăturile în împlinirea unui deziderat comun.

Într-un context jubiliar este deplin justificată celebrarea unor împliniri în cadrul ţărilor ASEAN dar şi configurarea unor paşi spre un viitor comun. În exterior, interesele şi promovarea intereselor Organizaţiei Ţărilor Sud-Est Asiatice sunt de regulă asigurate prin intermediul misiunilor diplomatice.

(w882) o lume in

Ambasadele din România nu fac excepţie de la această regulă. Patru dintre ţările membre sunt reprezentate în ţara noastră la nivel de ambasador plenipotenţiar iar unele misiuni asigură şi activităţile specifice în ţări limitrofe României.

Luni, 7 august, de la ora 17.30, la TVR 1 şi online pe TVR+.

Logo

 
“Punctul Critic”, ediție specială din zonele cele mai afectate de inundații, un duplex București-Galați

TVR1 transmite miercuri, 25 septembie, de la ora 18:30, o ediție specială a emisiunii „Punctul critic” dedicată situației din județele Galaţi şi ...

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Primele dovezi că omul se împodobea, vin de acum zeci de mii de ani, pe când bijuteriile erau șiraguri de scoici, de dinți de animale, ...

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

O nouă ediție ”Investiți în România!” dedicată patrimoniului național vă așteaptă pe TVR Internațional, marți, 24 septembrie, de la ora 21:00.