Hipoacuzia este o problemă socială, nu doar medicală. Fără auz nu se poate dezvolta limbajul, comunicarea este deficitară, integrarea socială devine dificilă. Resemnare, izolare, singurătate. Aceasta este singura perspectivă.
„Surditatea nu este vizibilă la naștere. Nou născuții hipoacuzici arată, se comportă, se dezvoltă la fel ca un nou născut normal. Părinții observă, de cele mai multe ori, lipsa dezvoltării limbajului în jurul vârstei de un an. Acum, în România, vârsta la care se depistează hipoacuzia este între 2 și 4,5 ani. La această vârstă este destul de târziu pentru a putea asigura o dezvoltare optima a vorbirii copilului”, spune dr. Diana Ionescu, medic primar ORL.
Hipoacuzia este invizibilă. Este dușmanul care aduce, tăcut, tăcerea.
Testarea auzului la nou născuți este singura metodă prin care se poate depista hipoacuzia, încă din maternitate. Screening-ul este nedureros și este ideal să fie făcut în primele 30 de zile de viață.
Televiziunea Română și Radio România, în parteneriat cu Asociația Audiologilor din România și cu Societatea Română de Otorinolaringologie Pedriatică derulează campania „Auzul e un dar. Nu-l ignora!”