La împlinirea a 60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune, Casa de Producţie TVR continuă retrospectiva spectacolelor create în acest răstimp şi vă propune ca în luna septembrie să urmăriţi montări din perioada 1997 - 2017.
Începem cu spectacolul „Pavilionul cu umbre” după Gib Mihăescu, în regia lui Silviu Jicman.
PAVILIONUL CU UMBRE
Un teleplay realizat dupa piesa omonimă a lui Gib Mihăescu
Cu: Ştefan Radof, Raluca Penu, Claudiu Stănescu, Irina Mazanitis, Valentin Uritescu, George Alexandru, Eugenia Bosânceanu, Matei Gheorghiu
Redactor: Lucia Hossu Longin
Director de producţie: Gigi Androne
Costume: Elena Timonu
Decoruri: Virgil Popa
Ilustraţia muzicală: Lidia Danciu
Director de imagine: Mihai Truică
Scenariul şi regia: Silviu Jicman
Romanele şi povestirile acestui ‘’analist‘’ al mecanismelor încă nedesluşite, care dirijează inconştientul, s-au înscris de mult printre operele de seamă ale literaturii române.
În anul 1926, piesa a obţinut premiul Asociaţiei Criticilor Dramatici. Predată Teatrului Naţional, ea a fost citită în consiliul teatrului, format din prestigioşi oameni de cultură, printre care Liviu Rebreanu, Cezar Petrescu,V.I. Popa si alţii. Sculptorul Oscar Han îşi aminteşte că Gib Mihăescu şi-a lecturat lucrarea ‘’cu o voce fermă si cu o dicţiune care sublinia precis fizionomia personajelor …”Acceptând să joace în piesa acestui debutant, Mărioara Ventura, în trecere prin România, mărturisea într-un interviu publicat în Universul: „Găsesc piesa foarte interesantă, originală şi în armonie cu teatrul nou care se face în ţările Occidentului”.
„Sunt foarte multe motive care m-au determinat să optez pentru Pavilionul cu umbre. În primul rând, e o poveste foarte interesantă şi mai ales pariul pe care mi l-am propus în momentul în care am considerat că e nevoie ca anumite lucruri să le scot din interiorul conacului boieresc şi să le plasez în alt fel. Cel mai interesant a fost să optez pentru protagonist, fiecare dintre personajele principale putând să aibă sarcina asta”, a declarat regizorul Silviu Jicman pe 10 august în direct la TVR 2, cu ocazia ediţiei speciale prilejuite de aniversarea a 60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune.
Silviu Jicman este un regizor şi scenarist român. Este cunoscut pentru “Hagi Tudose” (1980), “Puricele” (1990), “Aerisirea” (1997), “Căsătorie imposibilă” (2004) şi de curând a încheiat filmările celei mai noi montări Casa de Producţie TVR, “Visul unei nopţi de iarnă”, o nouă interpretare a textului lui Tudor Muşatescu. Spectacolul va fi difuzat în curând la Televiziunea Română.
***
PAVILIONUL CU UMBRE
Program de difuzare:
TVR 2: Luni, 4 septembrie, ora 24:00
TVR 3: Duminică, 10 septembrie, ora 20:00
TVR MOLDOVA: Sâmbătă, 9 septembrie, ora 16:00
***
Sâmbătă, 2 septembrie, la ora 17.00, pe TVR 3, Casa de Producţie TVR vă propune documentarul „SHAKESPEARE PE CER – Gala HOP 2016, Costinești”
Documentarul urmărește o serie de micro-portrete ale tinerilor actori, reflectând căutările și încercările lor de a aduce pe scenă textele shakespeariene, căci tema Galei Hop a fost în 2016 – „SHAKESPEARE – METAMORFOZE LUDICE, NE-BUN PENTRU ACEASTĂ LUME: Nebunia – ca şansă de a spune adevărul, ca element subversiv, ca formă de revoltă, ca existenţă în afara normei, ca rol asumat, ca formă de supravieţuire”.
Pe scena Galei HOP 2016, la propunerea directorului artistic Miklós Bács, concurenţii l-au îmbrăcat în haine noi pe bătrânul Shakespeare, apropiindu-se în moduri extrem de personale de textele sale. Actori consacraţi ai scenei româneşti – Victor Rebengiuc, Lia Bugnar, Mihai Constantin – întregesc prin observaţiile şi mărturiile proprii – procesul de creare şi interpretare a unui personaj dramatic. Colaje care explorează tema geloziei, iubirea ori bufonii, prin interpretări actualizate şi contexte noi au oferit o provocare juriului şi publicului. Pe lângă cuvinte, în film îi descoperim pe acești tineri inventivi, pasionați, atenți la lumea din jur și la felul în care meseria lor se integrează în ceea ce se întâmplă cu societatea contemporană acum.
SHAKESPEARE PE CER – Gala HOP 2016, Costinești
Echipa:
Operatori imagine: Florin Miricioiu, Gheorghe Fustanela, Dan Udrea, Mihai Buzura, Dragoș Milescu
Sunet: Ionuț Popescu, Viorel Constantin
Asistent cameră: Petre Gorescu
Editor imagine: Robert Kallos, Ada-Maria Ichim
Sunet PPS: Cristi Rădulescu
Muzica și versuri cântece: Ada Milea
Grafică: Cristian Luchian
Fotografii generic: Adi Bulboacă
Coordonator producție: Marius Flonta
Producător: Diana Dumitru
Realizator: Ada-Maria Ichim
Producător coordonator: Demeter András István
Gala Hop este un eveniment organizat de UNITER și finanțat de Ministerului Culturii și Identității Naționale.
***
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.
Producător coordonator: DEMETER András István