loader
Foto

Secretele Epocii de aur, în noul sezon „Adevăruri despre trecut” de la TVR 1

Din 7 octombrie, seria documentară Adevăruri despre trecut revine cu episoade în premieră la TVR 1 şi TVR+. S âmbăta, de la 14.30, despre biografia neretuşată a celor mari construcţii socialiste, cinematografia românească din perioada comunistă, oraşe uitate sau marile inundaţii din ultimii 50 de ani.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„La Adevăruri despre trecut va fi, în această toamnă, sezonul celor mai dramatice secrete ale perioadei comuniste. Descoperim tragedii petrecute în urmă cu 50 de ani, ferecate adânc în „sicriile” partidului! Va fi sezonul marilor construcţii socialiste ridicate cu ziduri de lacrimi; un sezon despre cadavrele înşirate pe ciment, în căminul cultural, ştiute doar de localnici; sezonul replicilor de film înţesate cu elogii şi sudălmi; sezonul oraşelor uitate; sezonul păpuşarilor din spatele congreselor de partid”, rezumă producătorul Raluca Rogojină conţinutul noului sezon Adevăruri despre trecut, care începe sâmbătă, 7 octombrie.

Episoadele seriei vor putea fi urmărite la TVR 1 şi TVR+ în fiecare sâmbătă, de la 14.30. Dintre subiectele noului sezon, echipa (realizatori: Roxana Tarhon, Carmen Bărbulescu, Iulian Foişor, Raluca Rogojină, consultant de specialitate: Lavinia Betea, producător: Raluca Rogojină) recomandă:

În epoca Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte şi executaţi, prin împuşcare, 104 oameni. Unii pentru vini reale. Alţii, pentru nimicuri. După 49 de ani, echipa Adevăruri despre trecut face public singurul proces al unui condamnat la moarte, înregistrat de Televiziunea Română înainte de 1989. „Am mers pe firul poveştii şi am obţinut informaţii din culise, declaraţii în premieră, totul despre destinul învinuiţilor, chinul supravieţuitorilor, drama celor aproape 100 de victime. O poveste cumplită, dezvăluită în exclusivitate la TVR, după aproape 50 de ani!” (Raluca Rogojină, producătorul seriei Adevăruri despre trecut)

(w882)

(w882)

(w882)

În cel de-al patrulea sezon al emisiunii, telespectatorii TVR 1 află şi despre cele mai importante baraje ale României. Istoria reală a Bicazului şi a Porţilor de Fier a rămas sub cheie mai bine de jumătate de secol. La Adevăruri despre trecut va fi prezentată pentru prima oară biografia neretuşată a celor mai importante construcţii socialiste.

Comuniştii din conducerea de odinioară a României au înţeles foarte repede că filmul poate fi un excelent mijloc de propagandă şi l-au folosit cu motoarele turate chiar şi în comediile agreabile sau în producţiile istorice. În acest nou sezon, Adevărurile despre trecut se referă şi la cinematografia românească din perioada comunistă, dar şi la filmele străine ce rulau la noi în ţară, una dintre puţinele forme de evadare din constrângerile, lipsurile şi grijile de zi cu zi.

(w882)

(w882)

(w882)

În 30 octombrie se împlinesc 46 de ani de la tragedia de la Certej. Atunci, aproape 90 de oameni au murit înecaţi sub 300 de mii de metri cubi de steril. A fost una dintre cele mai cumplite tragedii pe timp de pace din anii ‘70! Amploarea dezastrului a fost ascunsă de autorităţile comuniste. Echipa emisiunii Adevăruri despre trecut a găsit în arhiva Televiziunii Române un reportaj care aminteşte despre tragedia de atunci, a căutat personajele, a vizitat locurile şi a descoperit în exclusivitate secrete ascunse timp de zeci de ani.

Seria Adevăruri despre trecut va prezenta şi istoria uneia dintre cele mai mari izbânzi comuniste: uzina de autocamioane româneşti Steagul Roşu Braşov. În anii ‘70, acolo se produceau 33.000 de maşini pe an. Ce a fost atunci, dar şi unde s-a ajuns astăzi - într-o ediţie documentată la sânge Adevăruri despre trecut.

Un alt episod este dedicat marilor inundaţii de care România a avut parte din plin în ultimii 50 de ani. De acolo aflăm că, de fapt, Ceauşescu a fost cel care a dat tonul modei cu cizme de cauciuc la televizor. Dar, mai important: cum au trecut românii peste dezastrele naturale. Ce li s-a spus, ce li s-a ascuns, la cine-au ajuns ajutoarele din străinătate?

Şi tot la Adevăruri despre trecut, telespectatorii descoperă, în această toamnă, povestea unui oraş uitat - Călan, cândva perla siderurgiei româneşti; culisele negre ale ultimului congres PCR din noiembrie 1989 şi o mulţime de alte subiecte tabu în Epoca de aur.

Unul dintre documentarele difuzate în seria Adevăruri despre trecut Copiii patriei, realizat de jurnalista Raluca - Mirabela Rogojină - a fost distins cu menţiune specială la concursul de documentare Making a Story From Archives, organizat de COPEAM – Conferinţa Permanentă a Audiovizualului Mediteranean. În cadrul evenimentului au fost acordate doar un premiu şi două menţiuni speciale. Producţia a fost difuzată în premieră de TVR1, în cadrul seriei Adevăruri despre trecut.

Logo

 
Roxana Zamfirescu: „Mi-a rămas în amintire Drăgaica din vremea copilăriei mele”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

Televiziunea Română invită publicul larg, companii, autorităţi, ONG-uri să se alăture demersului umanitar.

Când ar trebui să mergem la doctor, dacă avem probleme cu somnul. Apneea, dușmanul tăcut din timpul nopții

Atunci când ne trezim obosiți dimineața, deși am dormit un număr suficient de ore, ori, dimpotrivă, ne luptăm frecvent cu insomniile, este ...